9.1.11

2010 met Hongaarse champagnes uitgeluid

Vlak voor Kerst luidden we in Budapest het jaar 2010 uit met prachtige mousserende wijnen van Garamvári. De Wijnsalon moest vanwege de feestdagen over het jaar heengetild worden, reden waarom Tom voorstelde om een pezsgőparty, een champagneparty te houden met bubbels van Garamvári. Het was een heuse instuif, daarom geen uitgebreide proefnotities. Onze gastheer kocht samen met Marleen de champagnes in bij het wijndomein.

Over Garamvári
Het wijndomein van Garamvári berust op twee pijlers. Een domein dat sinds 1993 in Balatonlelle gevestigd is, en de Palugyai champagnekelder in Budafok, in het zuidwesten van Budapest, waar sinds 1996 champagne wordt gemaakt. (Voor het gemak vergeten we maar even dat ook champagne uit Hongarije geen champagne mag heten.) De kelder is in 1897 gebouwd en werd door de vorige eigenaren ook als champagnekelder gebruikt. De totale lengte van de kelder is nu 5.000 m2. Er is ruimte voor de opslag van 30.000 hl stille en mousserende wijn. Garamvári produceert tegenwoordig zeven verschillende soorten mousserende wijn, allemaal volgens de méthode champenoise, en allemaal in het hogere segment. De droge basiswijn voor de champagnebereiding komt uit de wijngaard in Balatonlelle. De bubbels krijgen over het algemeen 18-24 maanden flesrijping voordat ze op de markt gebracht worden, de Don Giovanni 33 maanden. Ze worden onder de naam Chateau Vincent op de markt gebracht.

In onze champagneglazen
- Chateau Vincent Rosé Evolution 2005, van 100% pinot noir.
- Chateau Vincent Extra Brut 2001, gemaakt van de chardonnay-druif. Eén van mijn pareltjes!
- Chateau Vincent Tokaji Hárslevelű Demi Sec, gemaakt van 100% hárslevelű uit Tokaj.
- Chateau Vincent Don Giovanni. Uitgebracht ter ere van de 250ste geboortedag van Mozart. 33 maanden rijping op de fles. Vooral Tom werd heel blij van deze champagne.

Garamvári bezoeken? 
Het is mogelijk om de champagnekelder van Garamvári te bezoeken. Ideaal om te combineren met een bezoek aan de Hongaarse hoofdstad. Uitgebreide informatie over het wijndomein Garamvári is hier te vinden. De pagina is ook beschikbaar in het Engels.

Tot slot
Na het bovenstaande rest mij nog één ding. Ik wens iedereen het Allerbeste voor 2011, met veel Geluk, Gezondheid en Wijnplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten