21.3.11

Borigo-project: Bock - Villányi Syrah 2007 (13)

Wie waar wat?
József Bock is één van de bekendste wijnmakers in Villány. Hij maakt sinds 1981 wijn, zijn eerste gebottelde wijn kwam in 1987 op de markt. Zijn wijngaarden, in totaal 60 ha groot, zijn te vinden op de beste plekken van het wijngebied Villány-Siklós. Daarnaast maakt Bock gebruik van ingekochte druiven van 60 ha. Hij verbouwt zelf vooral rode druiven: portugieser, kékfrankos, cabernet franc en cabernet sauvignon, merlot en syrah, in totaal goed voor 90% van de druiventeelt. De resterende 10% bestaat uit de witte druiven hárslevelű, olaszrizling en rajnai rizling.
Zeg je in Hongarije cabernet sauvignon, dan zeg je Bock. De wijnmaker verwerkt deze druif in cuvées en cépages. 60% van al zijn rode wijnen rijpt op barrique vaten. Bocks kékfrankos en portugieser worden door wijnliefhebbers fruitig genoemd. Zijn cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot worden gemaakt in stijlen die aan Bordeaux doen denken. De Bock Cuvée, gemaakt van cabernet franc en cabernet sauvignon, wordt beschouwd als de topwijn van het wijndomein.

Serieuze wijncritici zeggen weleens dat de wijnen van Bock teveel tannines bevatten, te alcoholisch en soms overgeconcentreerd zijn. Sinds zoonlief Valér meer en meer zijn stempel drukt op de wijnproductie, lijkt er een kentering te komen in de bekritiseerde vinificatiemethoden van het wijndomein.

Bock Bisztró
József Bock heeft een jaar of vijf geleden een bistro geopend in hartje Budapest: Bock Bisztró. Je kunt hier heerlijk eten. Ook door buitenlandse smulpapen wordt de keuken geroemd. Op de wijnkaart staan om en nabij de 150 wijnen. De wijnen van Bock kunnen er niet alleen geproefd en gedronken, maar ook gekocht worden. Klik hier voor meer informatie.

Syrah
Hongarije is geen typisch syrah-land. De laatste jaren wordt hier echter steeds meer mooie syrah gemaakt. Verwacht wordt dat de populariteit van deze druif in de komende jaren flink zal toenemen. Het karakter van de syrah uit Villány doet denken aan die uit de zuidelijke  Rhônevallei.
Bocks syrah wordt verbouwd op 2,5 ha. De wijngaard draagt de naam Bocor. Het is zuidelijk gelegen, en de bodem bestaat uit kalk- en lösshoudende klei. Onze geproefde wijn heeft 18 maanden op nieuw eikenhout gerijpt. Op de Syrah du Monde 2010 heeft hij zilver gewonnen, en op andere wijncompetities eveneens belangrijke medailles gekregen.

Proefnotities
We ruiken in ons glas kruiden, kersen, peper, yoghurt en mint.
De aandronk is zachtfruitig. Mijnheer H heeft het over grote, dikke bramen en lekkere zuurtjes. Ik proef koffie en cacao, en een hint van caramel. Dit is een mondvol syrah. Het houtgebruik is mooi ingebed in de wijn.
De wijn is allesbehalve licht, eerder een stoere blockbuster. We vinden hem zeer fruitig, vol, rond en mooi. De afdronk is lang.


Tot slot
Borigo noemt deze wijn een meesterwerk. Ik vraag me af of dat niet een tikkie overdreven is. Wel ben ik blij verrast dat er in Hongarije een mooie syrah als deze gemaakt wordt.

Wat kost deze wijn? Op het Wijnfestival van 2010 voor 6.900 forint gekocht. Nu te koop bij Bortársaság voor 7.950 forint / ongeveer 29,40 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten