29.3.11

VinCE 2011: verslag van een bijzonder wijnweekend
















In het weekend van 19 en 20 maart vond in het supersjieke Corinthia Grand Hotel in Budapest voor de tweede keer het VinCE plaats. Dit Centraal-Europese wijnevenement werd net als in 2010 georganiseerd door het wijnblad Decanter. Het was moeilijk om een keuze te maken uit het uitgebreide programma. 

In de voor- en namiddag werden in verschillende zalen workshops en voordrachten gehouden. Vanaf het einde van de middag kon het grote publiek terecht om wijnen te proeven van 120 wijnmakers uit Hongarije en een aantal buurlanden. Op de proeftafels stonden zelfs wijnen uit landen als Nieuw-Zeeland en Australië. Dit jaar speelde de pálinka ook een belangrijke rol. Deze van vruchten gestookte drank werd geschonken door de beste pálinkaproducenten uit Hongarije.

Ik volgde zaterdag en zondag enkele workshops, woonde een paar voordrachten bij, ontmoette Miranda Beems van Wine Import uit Amsterdam, sprak Elwin Arens van Wijn uit Hongarije uit Breda, proefde heel veel wijnen ...  en had zondagavond nog steeds het idee dat ik niet genoeg gedaan had. Verslag van een bijzonder, overvol en inspirerend wijnweekend.

ZATERDAG

Sopron, stad van de kékfrankos (Szabolcs Lukács)









Ik begon mijn bezoek aan VinCE 2011 met het bijwonen van een presentatie door topsommelier Szabolcs Lukács. Hij vertelde over het wijndistrict Sopron en liet ons zes verschillende typen kékfrankos wijnen proeven.

Bonentelers
Sopron ligt in het noordwesten van Hongarije, tegen de Oostenrijkse grens aan. Het Fertő-meer oftewel de Neusiedler See ligt deels in Hongarije en deels in Oostenrijk. Dit meer vormt het hart van het wijndistrict. 
In de middeleeuwen vestigden veel mensen uit Beieren zich in Sopron. Men noemde ze met een scheldwoord Poncichter, bonentelers, omdat ze tussen hun druivenstokken bonen plantten. Die dienden als levensmiddel en hielden het stikstofgehalte in de grond op peil. Nog steeds vormt in veel gerechten uit Sopron de boon het hoofdingrediënt.
In Sopron wordt tegenwoordig vooral rode wijn gemaakt. Voordat de druifluis rond 1800 ook in Hongarije zijn verwoestende werk deed, was dit juist wit, en merkwaardig genoeg vooral furmint.
Tot de omwenteling hadden de wijnen uit Sopron een slechte reputatie. Van hun onaangename zuren kon je namelijk flink maagpijn krijgen. Gelukkig ligt die periode achter ons.

Kékfrankos
De belangrijkste druif in het wijndistrict is de kékfrankos, natuurlijk ook bekend als blaufränkisch. Hij maakt 2/3 uit van de totale wijnproductie.
We proefden 6 verschillende typen kékfrankos:
- Taschner Boház - Kékfrankos Rosé 2010: een rosé met knisperige, frisse zuren.
- Gangl Pince - Kékfrankos 2005: een op hout vergiste wijn.
- Iváncsics Pincészet - Kékfrankos 2007: gisting in eivormige, betonnen kuipen.
- Pfneiszl Pincészet - Kékfrankos 2007. een biologische wijn.
- Ákos Pince - Kékfrankos Spern Steiner 2006: een wat dikkere wijn.
 - Weninger - Kékfrankos Spern Steiner 2006: zacht, rond en fluwelig. Een feestwijn.

Masterclass proeverij (Lynne Sherrif MW en S. Jane Evans MW)

















Lynne Sherrif en S. Jane Evans lieten in deze masterclass zien, hoe er op het Master of Wine Institute in Londen wordt geëxamineerd. 
We moesten aan de hand van een aantal glazen witte respectievelijk rode wijn vaststellen welke druif we in het glas hadden en welke wijn uit welk land kwam. De presentatoren lieten de deelnemers eerst de juiste oplossing geven en legden toen uit hoe je tot het juiste antwoord kon komen. 
In een notendop:
- de kleur kan een indicatie zijn
- als je weet welke druiven welke aroma's leveren, kom je ook een heel eind
- verder leveren in de smaak de elementen suiker, alcohol, fruit en zuren enorm veel informatie.
Zo lijkt het allemaal heel simpel, maar dat was het niet. 

Wit
De witte druif was pinot gris. Maar uit welke landen kwamen de verschillende wijnen?
1: een eenvoudige, ongecompliceerde wijn met een bescheiden aroma: Italië
2: in de smaak sappig, rijp fruit en een fluwelige textuur: Elzas, Frankrijk
3: in de smaak grapefruit, en meer zuren dan hierboven: Hongarije
Tja.

Rood
Bij de serie rood was de aanpak hetzelfde. Alleen ging het nu om twee cépages en één cuvée. We moesten vaststellen welke druif we proefden en in de blend dominant was, en wat het herkomstland was van de wijnen. Alle wijnen hadden een alcoholgehalte van 14,5%

Jane Evans: Is onze druif een pinot noir? Nee. Waarom niet? De kleur is te donker en de structuur is te dik. Is dit een grenache/garnacha? Ja. Waarom? Omdat dit een wijn is vol zacht fruit en met een hoog alcoholgehalte.  
Was het maar zo eenvoudig.

De wijnen:
4: een slanke wijn met weinig fruit, niet zacht, stevige tannines en zuren: Spanje
5: een zachte, ronde, fruitige wijn, met zwarte bessen en kruiden in de smaak: Rhône, Frankrijk
6: een oudere wijn met in de smaak chocolade, rook en vanille, fluwelig en zacht: Australië.

Fouten in wijn (Marina Hermann)
Marina Hermann is sinds acht jaar verbonden aan Wijndomein Bujdosó (geen familie) bij het Balaton. Ze gaf deze dag een workshop over het herkennen van fouten in wijn. Daarvoor had ze van de universiteit een paar foute wijnmonsters meegenomen. 





Zo maakten we kennis met:
- overgezwavelde wijn
- muffe wijn (oorzaak: het vat is onvoldoende schoongemaakt of gezwaveld)
- een acetongeur in de wijn (mogelijke oorzaak: bijv. inwerking van bacteriën bij beschadigde druiven)
- een geraniumgeur in de wijn (oorzaak: de gisting wordt gestopt met kaliumsorbaat)
- geoxideerde wijn (oorzaak: het wijnvat is niet tot bovenaan gevuld)
- muis (oorzaak: wilde gisten of bacteriën). Waarom 'muis'? Als je een beetje van deze wijn op je hand doet en dat met de andere hand inwrijft, ruik je de geur van een muizennest.
Tot slot proefden we een pietsie aszúeszencia uit een prachtige fles. Wat was er fout aan? Door te warme opslag was de wijn voor de tweede keer gaan gisten, dit keer op de fles.

ZONDAG

De Cabernet Franc in Villány (Csaba Malatinszky)




Csaba Malatinszky is een van de topwijnproducenten in Villány. Hij gaf een presentatie over de cabernet franc in Villány, die goed is voor niet minder dan 14% van de totale wijnproductie daar. Cabernet franc houdt van het zuidelijke Villány vanwege het microklimaat, het klimaat (lange rijptijd mogelijk) en de bodem. Het druivenras gedijt goed op een kalksteenbodem, in Villány dus ook. 
Veel wijnmakers voeren deze druif in hun palet, maar bij de meesten is het niet hun belangrijkste wijn. De presentator liet ons behalve zijn eigen (peperdure) wijnen ook vijf andere toppers uit het gebied proeven. Zeker gezien het vroege tijdstip was deze terroirproeverij een speciale ervaring.

We proefden:
- Malatinszky - Szűretlen Cabernet Franc 2008
- Gere Attila - Cabernet Franc Selection 2008
- Vylyan - Mandolás Cabernet Franc 2007
- Tiffán - Cabernet Franc Válogatás 2007
- Bock - Fekete Hegy Selection 2007
- Malatinszky - Szüretlen Cabernet Franc 2007

Wijngaarden en wijnen uit Eger (Gabriella Mészáros)
Gabriella Mészáros is oprichtster van het Hongaarse Wine College en geeft onder anderen wijncursussen van verschillende niveaus in het land. Als spreekster vertegenwoordigde ze een aantal wijnmakers uit Eger. Die hebben namelijk onlangs hun krachten gebundeld in een organisatie met de naam Dűlőklub uit Eger. Tja, hoe zeg je dat nou in fatsoenlijk Nederlands: De Wijngaardenclub, de Kavelclub uit Eger? Dat klinkt nergens naar. Het is sowieso lastig om het woord dűlő nauwkeurig te vertalen: het  betekent min of meer een kavel in een wijndistrict. Onze presentatrice liet de verschillende kavels (dűlők) in Eger zien aan de hand van een paar overzichtsplattegronden. En vertelde dat volgens haar de kavel van een wijngaard bepalend moet zijn voor het karakter van een wijn, en niet de druif. Enfin, feit is dat de wijnmakers van deze 'club' vonden dat zij hun eigen belangen moeten vertegenwoordigen, en dat het tijd werd om de handen ineen te slaan. Ze willen zich alleen op kwaliteit richten en het beste uit hun kavels halen. Het tastbare bewijs vonden we terug in onze glazen.

We proefden ...
... negen wijnen. De eerste had naar mijn mening duidelijk geleden onder de tropische hitte van 2007, de zuren waren wat zoek. Verder was in de hele serie de ene wijn nog mooier dan de andere.
- St. Andrea: Egerszóláti Olaszrizling 2007 (Boldogságos dűlő)
- Gál Lajos: Egerszóláti Olaszrizling 2008 (Kántor dűlő en Tóbérc dűlő)
- Orsolya Pince: Görbesoros Olaszrizling 2009 (Görbesoros dűlő)
- Gál Lajos: Pinot Noir 2006 (Síkhegy dűlő)
- Pók Tamás: Kékfrankos 2009 (Nagy-Eged dűlő)
- Kovács Nimród: Kékfrankos 2009 (Nagy-Eged dűlő)
- Csutorás Ferenc: Kékfrankos 2007 (Almagyar-domb genaamde dűlő)
- Demeter Csaba: Kékfrankos 2006 (Eged-hegy dűlő)
- Bolyki János: Kékfrankos 2006 (Kistibrik dűlő)

Grote algemene proeverij: mooi bevonden wijnen





















Tot slot nog een aantal mooie wijnen die ik zaterdag en zondag na de workshops en presentaties geproefd heb:
- Laposa - Badacsony: Badacsonyi Olaszrizling Válogatás 2008
- Kreinbacher - Somló: Öreg Tőkék bora 2007
- Tornai - Somló: Nagy Somlói 2007
- Gróf Buttler - Eger: Phantom Syrah 2006
- Matias - Pécs: Pécsi Zweigelt 2008
- Pfneiszl - Sopron: Shiraz - Wild Thing 2006
- Disznókő - Tokaj-Hegyalja: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007
- Dereszla - Tokaj-Hegyalja: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006

Binnenkort zullen de allermooiste wijnen die ik heel dit weekend geproefd heb, terug te vinden zijn onder de link Favoriete wijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten