21.4.11

Borigo-project: Szent István Korona - Sauvignon Blanc 2009 (4)

Terzijde
Ik schreef al eerder over mijn achterlopen met het Borigo-project. De meeste wijnen van de Borigo 100-lijst uit 2009 moeten nog geproefd worden, en dat terwijl er eind 2010 een nieuwe Borigo 100-lijst is verschenen. Wat nu? Inmiddels heb ik besloten beide lijsten in ere te houden, en af en toe een wijn te proeven van een van de twee lijsten. Zoals deze sauvignon blanc uit 2009 van Szent István Korona.

Wie waar wat?
Szent István Korona is onderdeel van een wat onoverzichtelijk samenwerkingsverband, waar ook Törley en György Villa bij horen. Het wijndomein is gevestigd in het wijndistrict Etyek-Buda, iets ten westen van Budapest. De meeste wijnen die hier gemaakt worden, zijn vooral te koop in supermarkten en bekend vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze kosten niet meer dan enkele euro's per fles. Bij een zorgvuldige keuze heb je voor weinig geld een redelijke wijn in je glas, goed voor op een zonnig terras of voor een feestje. Deze wijn stond op nummer 4 op de Borigo 100-lijst van 2010.

Proefnotities
In het glas een geur van bloemetjes en grapefruit. 
Ik proef appel en wat amandelen.
Deze sauvignon blanc heeft lekkere, frisse zuren. Het fruit ontbreekt wat in het midden. De wijn heeft een middelmatig lange afdronk met een zacht bittertje in het staartje. Veel meer valt er niet over te zeggen.


Tot slot
De sauvignon blanc 2009 van Szent István Korona staat met 87 punten pal achter de nummer drie van de lijst, de Kopár van Attila Gere. Natuurlijk niet omdat hij bijna zo goed is als de topwijn uit Villány, maar omdat we hier te maken hebben met een wijn die gezien zijn prijs heel prima is. Als dit de mooiste wijn van de wijnkaart zou zijn op een leuk en zonnig terras, zou ik blijven zitten. Ik zou hem ook schenken aan gasten die een wijntje op zijn tijd wel lekker vinden.

Wat kost deze wijn? 800 forint / ongeveer 3,00 euro in de supermarkten, bijvoorbeeld bij Kaiser's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten