1.3.11

Proeverij op de Hongaarse Academie: Wijnen uit Eger

Afgelopen zaterdag, op 26 februari 2011, vond op de Hongaarse Academie van Wetenschappen de jaarlijkse Eger-proeverij plaats. Meer dan 25 wijnmakers uit het wijngebied Eger lieten het publiek drie van hun wijnen proeven. Een nieuwe Hongaarse wijn beleefde deze dag ook zijn première: de Egri Csillag. De proeverij werd met veel tam tam aangekondigd, maar om eerlijk te zijn, vond ik hem qua niveau wat tegenvallen. Door een zorgvuldige selectie was het gelukkig toch mogelijk om een paar goede wijnen te proeven.




















Egri Csillag 2010
Enkele wijnmakers uit Eger vonden dat de rode Egri Bikavér een witte tegenhanger nodig had. Ze besloten in 2010 een wijn te componeren, die voor tenminste 50% gemaakt is van een paar druivensoorten uit het Karpatenbekken: de olaszrizling, hárslevelű, leányka, királyleányka, zengő en zenit. Maximaal 30% in deze wijn mag bestaan uit geurige druivensoorten als de cserszegi fűszeres, zefir, irsai olivér, tramini (gewürztraminer) en ottonel muskotály (muscat ottonel). De nieuweling werd door negen wijnhuizen geschonken, bijvoordeeld door Lajos Gál.

Enkele geproefde wijnen
Gál Lajos - Nyakrafőre Egri Csillag 2010
Het is onduidelijk van welke druiven deze Egri Csillag precies gemaakt is. 
De wijn heeft een wat gesloten neus: behalve kruiden ruiken we niet veel. In de smaak grapefruit, kruiden, laurier, drop. De wijn heeft in de mond een enigszins dikke structuur. Een sappige wijn, met zachte bitters en frisse zuren.
Ik vind de wijn niet in balans en ben er daarom niet kapot van. Mijnheer H en Tom vinden dit wel een mooie wijn.

Simon József - Pinot Noir Síkhegy 2007
Deze Pinot Noir heeft flink wat alcohol, 15,4º.
In de neus een duidelijke rooktoets, verder morellenkersen, kruiden, koffie, drop, pruimenjam en natte wol.
We proeven drop, stevige kruiden, gebrande koffie en getoast hout. Een lekkere, pittige wijn met behoorlijk wat dikte. Hij is nog ietwat te jong naar mijn idee.
 
Pók Tamás - Pajdos vörös 2008
Een cuvée van kékfrankos (blaufränkisch), merlot, cabernet franc en pinot noir.
We ruiken caramel, kruiden, koffie en vanille.
In de smaak bramen, koffie, met in de lange afdronk wat mint. Een elegante, zachte, ronde wijn.


Demeter Pincészet - Cserje Turán 2006
De turán-druif geeft een wijn met diepdonkere kleuren en zachte zuren. Hij wordt vooral in cuvées gebruikt om een wijn kleur te geven. Hier is hij dus als cépage ingezet. 
De wijn heeft twee jaar lang gerijpt op nieuwe houten vaten van 500 liter.
De kleur is diepdonkerrood, bijna zwart. 
In de neus natte hond, zwarte bes, gepaard met zachtrode vruchten.
We proeven zwarte bes en flink veel kruiden. Een wijn die nog stevige tannines heeft en wat drogend in de mond is. 

St. Andrea Pincészet - Hangács Egri Bikavér 2008
Een cuvée van kékfrankos, cabernet franc, merlot, pinot noir en menoir.
Aanvankelijk een wat gesloten neus. Na een tijdje kers, bramen en ietwat aardse geuren. In de smaak rood fruit, kruiden, caramel en vanille. Een fruitige wijn, vol, rond, elegant, met ingetogen houtgebruik.

Vincze Béla - Arcanum Cabernet Franc 2008
In de neus bramen chocolade. In de aandronk een zoetje, verder koffie en caramel.  Een zachte, harmonieuze, ronde wijn. Een ietsiepietsie te veel hout.

Enkele sfeerfoto's


















































Geen opmerkingen:

Een reactie posten