19.5.11

Balatonboglár-proeverij: verslag


Op 5 mei 2011 vond in het Landbouwkundig Museum in Budapest de proeverij plaats van wijnen uit Balatonboglár. Dit wijndistrict is te vinden aan de zuidkant van het Balatonmeer. De bezoekers konden wijnen van 19 wijnmakers uit dit gebied proeven. Ook de gastronomie was van de partij. Zo serveerde toprestaurant Kistücsök uit Balatonszemes verleidelijke snoekbaarstartaartjes en woest vlees. Márti en Ferenc proefden een deel van de avond met me mee.

Noord en zuid
Lange tijd onderscheidde het noordelijke Balatongebied zich van het zuidelijke door de kwaliteit van de wijnen. Mooi wit kwam uit het vulkanische noorden, minder mooi wit en rood kwamen uit het zuidelijke Balatongebied, ook wel bekend als Balatonboglár. Intussen is er een kentering opgetreden. Wat heet! Drie wijnmakers van het jaar waren de laatste vijf jaar afkomstig uit het laatstgenoemde gebied (Garamvári, Konyári en Légli). Dat is op zijn minst een aanwijzing dat hier sinds de omwenteling een en ander in gunstige zin is veranderd.

De wijnstreken rondom het Balatonmeer
Behalve Balatonboglár vinden we rondom het Balatonmeer nog vier andere wijndistricten: in het noorden Balatonfüred-Csopak, Badacsony en Balatonfelvidék (van oost naar west) en ten westen van het Balatonmeer Balatonmelléke. Deze gebieden brengen vooral witte wijnen voort. In Balatonmelléke is het aandeel rood het grootst: bijna eenderde van de totale wijnoogst.
De stijlen van de wijnen die rondom het meer vandaan komen, zijn niet onder een hoedje te vangen. Dat heeft natuurlijk te maken met de verschillende bodemsoorten, microklimaten, productie- en vinificatiemethoden en ga zo maar door.

Balatonboglár
Verwarrend genoeg is het plaatsje Balatonboglár de naamgever van het wijndistrict in kwestie. We vinden in het gebied natuurlijk ook andere gemeenten, bijvoorbeeld  Balatonlelle, Balatonszemes, Kéthely enz. In Balatonboglár werd in het verleden net zoveel witte als rode wijn gemaakt, tegenwoordig is rood eenzesde van de totale opbrengst. De witte druiven die karakteristiek zijn voor het wijngebied zijn vooral királyleányka, chardonnay, irsai olivér, olaszrizling (welschriesling), rajnai rizling (riesling) en zöldveltelini (grüner veltliner). Van de rode druiven vinden we er met name merlot en cabernet sauvignon, met daarnaast pinot noir, kékfrankos (blaufränkisch) en zweigelt.

Bodem en druiven
Balatonboglár heeft, net als de andere wijndistricten in de omgeving, voordeel van het microklimaat dat er heerst. De weerkaatsing van het wateroppervlak van het Balatonmeer versterkt de kracht van de zon en dat vinden de druiven extra fijn.  
De bodem wordt gevormd door bruine bosgrond, löss, kalkhoudend zand en klei. 
De witte wijnen die hier vandaan komen, zijn enerzijds licht en fruitig, met frisse zuren. De királyleányka is hier een mooi voorbeeld van. Maar er komen ook uitgesproken zware witte wijnen vandaan die houtopvoeding nodig hebben en een hoog alcoholgehalte hebben. 
Vooral olaszrizling, rajnai rizling en tramini (gewürztraminer) leveren kwaliteitswijnen.
De rode wijnen doen qua stijl meer aan de Bourgondische wijnen denken. Ze zijn veelal licht, met frisse zuren.

De mooiste geproefde wijnen
Pócz Pincészet - Kokashegyi Olaszrizling 2008
Van dit wijnhuis had ik nog niet gehoord. Pócz is gevestigd in Balatonlelle. Het familiebedrijf is in 1991 overgestapt van hobbymatig naar professioneel wijnmaken.
In de neus mineralen en rozen. We proeven frisse zuren en lekkere mineralen. De wijn heeft een dikke structuur. Het getoast hout is duidelijk aanwezig, maar geeft het geheel een mooi randje.
Een verrassing van een onbekend wijndomein.

Konyári Pincészet - Loliense Fehér 2010
Konyári is een van de bekendste wijnmakers uit het gebied. 
Deze witte Loliense is een cuvée van 40% sauvignon blanc, 40% olaszrizling en 20% chardonnay. Rijping sur lie in RVS tanks. 
De wijn tintelt op de tong. Ik ruik peer en mineralen, Márti vindt het aroma ook iets stoffigs hebben. In de smaak wit fruit met frisse zuren. Een aromatische, lichte, fruitige wijn in balans, met zachte bitters in de mooie afdronk.

Bujdosó Pincészet - Altanus Fehér 2010
Bujdosó is gevestigd in Balatonszemes. Het domein is 80 ha groot. Er wordt wit, rood, rosé en zelfs mousserende wijn gemaakt.
Deze wijn is een cuvée van chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát (pinot gris) en királyleányka. 
In de mond kruiden en getoast hout. Een wijn met behoorlijk wat body, kruidig, vol en fluwelig. Hij heeft nog wat tijd nodig.

Légli - Gesztenyés Rajnai Rizling 2008
Een riesling van de wijnmaker van het jaar 2010. 
In de neus een stinkertje, vuursteen en mineralen.
De wijn heeft een zoete aanzet en is wat bloemig. Márti vindt dit een lekkere, leuke wijn. Ik vind deze rizling wat a-typisch, met een pietsie te weinig zuren. De afdronk is lang.

Ikon - Evangelista Cabernet Franc 2008
Gisting in RVS tanks. Na drie weken rijping op nieuwe barriques gedurende zes maanden.
In de neus zwarte bes. Márti ruikt nadrukkelijk hyacint.
In de smaak chocolade en zwarte bes, met peper in de afdronk. Wat veel hout, maar zeker niet storend. De tannines doen wat plakkerig aan. 
Dit is een stoere wijn waar je goed voor moet gaan zitten. Zeer mooi, wel wat te jong.

Achs & Achs - Zweigelt 2008
Hans Georg Achs is een Oostenrijkse wijnmaker die twee weken per maand doorbrengt op zijn 55 ha grote wijngoed in Kéthely. Bijzonder is dat dit wijndomein geen website heeft, maar wel verrukkelijke zweigelt.
In de neus kruiden en rode vruchten. We proeven bramen, veel bittere chocolade, vanille en in de pittige afdronk een pepertje. Het houtgebruik is mooi. Samen met Márti en Ferenc vinden we dit een fluwelige, elegante en ronde wijn. Heel fraai. De verrassing van de avond!

Sfeerfoto's
Geen opmerkingen:

Een reactie posten