28.5.11

Wijnfestival in Etyek

Afgelopen weekend was ik aanwezig op het jaarlijkse wijnfestival van Etyek. Dit sfeervolle evenement wordt sinds 2003 gehouden in het dorpje Etyek, op een halfuurtje autorijden van de Hongaarse hoofdstad. Zoals eerdere jaren openden de plaatselijke wijnhuizen hun kelderdeuren voor de bezoekers, maar ook uit andere delen van het land waren bekende wijnmakers aanwezig. Honger werd gesust met heerlijkheden als ambachtelijk gemaakte kaas en stoere ham. Daarnaast waren er optredens van verschillende bands en diverse programma's, waarbij ook aan de kinderen was gedacht. En de zon scheen dat het een lieve lust was.

Het wijndistrict Etyek-Buda
Het dorpje Etyek is de bekendste plaats van het wijndistrict Etyek-Buda, dat ruim 1600 ha groot is. Strikt genomen ligt Etyek-Buda ten westen van Budapest, maar het totale wijngebied strekt zich uit van de omgeving van Buda tot boven het Velence-meer.
Het klimaat is hier iets koeler dan in de rest van het land.
De bodem is binnen het wijngebied wisselend. Zo vinden we vooral in het heuvelgebied van Etyek kalksteen gemengd met löss, in de omgeving van Buda zandsteen, en verder naar het zuiden graniet.
Tot de meest aangeplante druiven behoren de chardonnay, zöldveltelini (grüner veltliner), olaszrizling (welschriesling), rajnai rizling (riesling), rizlingszilváni (müller-thurgau), szürkebarát (pinot gris) en sauvignon blanc.
Wijnen uit Etyek-Buda zijn dankzij het klimaat en de bodem over het algemeen licht en fruitig. De wijnmakers passen vaak de reductieve technologie toe. Er wordt ook veel mousserende wijn geproduceerd.
De bekendste wijnmakers zijn Etyeki Kúria, het samenwerkingsverband György-Villa Pincészet / Törley / Szent István Korona, en tot slot Nyakas.

Geproefde en mooi bevonden wijnen
Tot mijn eigen verbazing bevielen een aantal wijnen uit Etyek me erg goed. Ook uit Villány, Tokaj en Szekszárd proefde ik wat wijnen, waarbij ik van sommige uit Villány wel heel erg gecharmeerd was.
De mooiste geproefde wijnen ... zonder proefnotities:
Nyakas - Etyek-Buda: Budajenői Pinot Gris 2009
Nyakas - Etyek-Buda: Budai Sauvignon Blanc 2009
Gere Attila - Villány: Tempranillo 2007
Gere Attila - Villány: Kopár 2007
Tiffán Ede - Villány: Grande Selection 2006 
Pozsonyi Pincészet - Etyek-Buda: Pinot Noir Fehér 2009 (wit)

Komen we dit jaar nog terug in Etyek?
Wie weet! Want in september vindt het jaarlijkse Kezes-Lábos-festival van Etyek plaats. Tijdens dit drukbezochte evenement komen produkten als melk, vlees, kaas, honing, jam en niet te vergeten wijn voor het voetlicht. Lekkerbekken kunnen gerechten uit de volkskeuken proeven. Daarnaast zijn er optredens met zang en dans. Overigens is Etyek behalve met de auto, ook met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken.

Sfeerfoto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten