23.6.11

Wijnsalon: raad je eigen wijn!

De Wijnsalonniers in Budapest hadden een schitterend idee voor de proeverij in mei: iedereen neemt een (geblindeerde) fles van zijn favoriete wijn mee en raadt zijn eigen wijn. Ik had me opgeworpen als moderator. Toen we nog in Nederland woonden, hielden vrienden van ons weleens zulke proeverijen, met groot succes. Het valt namelijk niet mee om je eigen wijn in een serie te herkennen.
Aangekomen bij Maaike leverde iedereen zijn (gekoelde en) in aluminiumfolie verpakte fles in. Zelf had ik een dessertwijn meegebracht, waarmee mijn probleem van raad-je-eigen-wijn van de baan was. Ik zette alles op volgorde, schonk steeds iedere wijn over in een karaf, liet iedereen proeven en ... wachtte af. 'Wie claimt deze wijn?' De goede antwoorden maakte ik pas aan het einde van de proeverij bekend.

Sümegi és fia - Hajós-Bajai Chardonnay z.j. (Hajós-Baja)
JvD en LdK herkennen deze wijn meteen als de hunne. Ze hebben de wijn op het wijndomein gekocht.
Hajós-Baja ligt in het zuiden van Hongarije. De zomers zijn hier erg heet en de winters erg koud. De bodem bestaat er uit löss en zandgrond gemengd met löss. Karakteristiek voor de witte wijnen is hun zachtheid en lage zuurgehalte.
De chardonnay van Sümegi heeft wat weinig neus. We ruiken kruiden, nat gras en ananas.
LM, IvH en ik vinden de wijn wat dun. We proeven druiven en groene appel. De wijn heeft een zacht zoetje en bittertje in de afdronk. LM vindt hem aan het einde wat peperig.

Sauska - Cuvée 113 2009 (Tokaj-Hegyalja)
Wijndomein Sauska vind je in Villány en Tokaj. Deze wijn is in Tokaj gemaakt. Het is een cuvée van vier druiven: furmint, hárslevelű, chardonnay en sauvignon blanc. 
In de neus een stinkertje, appel, nootmuskaat en herfst (TdS). LdS ruikt ook wat ammoniak.
We proeven mineralen en groene appel. JvD proeft ook nootmuskaat en TdS bespeurt iets scherps in de smaak.
Ik vind dit een elegante wijn, met frisse zuren en zachte bitters. Vol van smaak (MG, MH) met een romige toets (MV). 
Maar van wie is deze wijn? TdS en MV claimen hem, wat ik grappig vind, want ik weet natuurlijk dat de wijn van TdS nog lang niet aan de beurt is om geproefd te worden. De wijn is van MV.

Vaszary - Zefír 2009 (Pannonhalma)
Vaszary is gevestigd in het wijngebied Pannonhalma. De zefír is een kruising van de druivensoorten  hárslevelű en leányka. De druif brengt zachte wijnen voort die naar muskaat en zwarte bes ruiken. Deze wijn doet dat zeker niet.
We ruiken kruiden, bloemen, vlierbloesem en tropische vruchten. In de smaak weinig fruit. De geur is beslist voller dan de smaak. We vinden de wijn dun, en de smaak is zo weg. Achteraf gezien had ik de Zefír hierom als tweede in de serie moeten zetten.  LdK vindt deze wijn wel lekker.
BR denkt (terecht) dat dit zijn wijn is, IvH denkt dat dit de hare is.

Patricius - Furmint 2008 (Tokaj-Hegyalja)
Deze furmint is een van mijn favorieten, maar dat mocht ik natuurlijk niet zeggen.
We ruiken honing in het glas, verder wat mineralen en amandel. In de smaak amandel, caramel, honing, kamille en een pepertje.  De wijn heeft frisse zuren en een redelijk lange afdronk. JvD en MG vinden dit een lekkere, frisse wijn. Na onthulling van de fles (meegebracht door IvH maar door niemand geclaimd) zegt TdS dat hij deze wijn te bitter vindt voor een furmint.

Lenkey - Holdvölgy 2007 (Tokaj-Hegyalja)
Een cuvée van 65% furmint en 35% hárslevelű. De druiven komen van de Holdvölgy-wijngaard.
De wijn is qua neus aanvankelijk wat scherp in het glas, na een tijdje gaat hij open en worden de geuren zachter, mooier en complexer.
We ruiken rozen, acaciahoning, petroleum, brandvet, spiritus en geurkaarsen (TdS), tekenspray (MH en LM), metaal, rabarber, lychee. LM: 'Je ruikt steeds wat anders bij deze wijn.'
De smaak is bloemig, parfumachtig we proeven appelen, lychee en rabarber.
WF denkt dat dit zijn wijn is, maar hij is van TdS.
Waar ruikt tekenspray eigenlijk naar?

Kiss Gábor - New Generation Hárslevelű z.j.? (Tokaj-Hegyalja)
Terwijl ik dit stukje schrijf, pieker ik me suf. Wie ís deze wijnmaker? Het enige wat ik over hem kan vertellen, is dat zijn flessen spuuglelijke etiketten hebben. Op het internet lijkt hij nauwelijks te bestaan. En is deze wijn uit 2006 of 2007? Ben ik dit vergeten te noteren of stond het niet op de fles? Hij kwam uit de supermarkt, dus terug in Budapest nog maar eens kijken. En nu ter zake.
Deze hárslevelű heeft een fraaie neus: honing, mineralen, maar sommigen ruiken ook wat metaal in het glas.
In de smaak honing, citrusschillen, sinaasappelschil en mango. Dit is een echte dessertwijn, met een lange afdronk. De meesten vinden hem heel fraai. 
Het onthullen van de fles aan het eind van de proeverij maakt nogal wat reacties los. Weh, is dat die fles met dat lelijke etiket? We vragen WF (die de fles niet geclaimd had) waar hij deze heerlijke wijn van kent. Antwoord: 'Ach, ik heb maar wat gepakt in de supermarkt. Tijdgebrek'.

Degenen die wit hadden meegebracht, konden nu achterover leunen. Rood was aan de beurt.

Sümegi és fia - Hajós-Bajai Evidencia 2008 (Hajós-Baja)
Dit een cuvée van cabernet franc en merlot in een onbekende verhouding.
In de neus kersen, cacao, laurierdrop (BR) en peper. We proeven blauwe bessen (MV), chocola en een hint van cacao.
De wijn is fruitig, rond en zacht met frisse zuren, maar enigszins aan de slanke kant. MG, die de wijn samen met LdK en JvD claimt, vindt hem ietwat scherp. 
Ik mag MG niet vertellen dat haar wijn dadelijk pas aan de beurt komt. Deze is van LdK en Jvd.

Teleki - Cabernet Sauvignon 2009 (Villány)
We vinden de neus van deze wijn wel aardig: vol en kruidig. Ik ruik nog chocolade, MV en BR frambozen. In de smaak scoort deze CS bij de Wijnsalonniers beter.   
We proeven gebrande koffie, pure chocolade, aardbeien (MV) en een pepertje met een zoetje in de afdronk. Dit is een dikke, vette wijn. De structuur in de mond is fluwelig. Behalve IvH, die de afdronk als stroef en drogend ervaart, vinden we dit een lekkere wijn. 
Niemand claimt hem, maar TdS denkt dat dit een wijn van Teleki is. Waarvoor hulde! De wijn was overigens van MG.

Vin Art - Villányi Cabernet Sauvignon 2007 (Villány)
Vin Art is vanaf de jaren negentig te vinden in Hajós-Baja en sinds 2010 ook in Villány. Deze cabernet sauvignon uit Villány had het wijnhuis al vóór de officiele opening op de markt gebracht. Aan de fles is te zien dat de wijn veel prijzen in de wacht heeft gesleept.
Wat vinden we van de neus?
Een hele trits geuren passeert de revue: zure vruchten, nootmuskaat, bessen, maggi (TdS), hout, kaneel. Hmm, MV vindt hem echt lekker ruiken. MG vindt dit een wijn voor bij de open haard.
Ik ben enorm verrast door de kwaliteit van deze wijn. We proeven melkchocolade, kaneel, koffie, hout, met peper in de afdronk. De wijn heeft weliswaar flink wat hout, maar de getoaste smaak is mooi ingebed in de wijn. Een mooie cabernet sauvignon met een stevig zuurtje, romig, dik, complex en absoluut in balans. 
MH twijfelt een tijdje, maar uiteindelijk herkent ze deze wijn als de hare.

Thummerer - Cabernet Sauvignon 2006 (Eger)
De kleur van deze wijn is donker bloedrood en wat mat in het glas. 
We ruiken kruiden, drop, peper, natte wol en stal. Dat belooft wat voor de smaak!
We proeven zwarte bes, zoet-zwoel fruit, drop, laurier en getoast hout. 
Dit is een fraaie wijn met karakter: mooi in balans, fluwelig rond, met lekkere zuren van het fruit. Niet iedereen is het hiermee eens. JvD vindt hem wat wrang, TdS vindt de wijn misschien wat te jong, maar in ieder geval te hard, te heftig, met teveel tannines. MV vindt hem harder en scherper dan de cabernet sauvignon van Vin Art.
Ik ben blij verrast door deze wijn, dacht dat ik niet van Thummerers wijnen hield. Zo zie je maar weer hoe je smaak in de loop der tijd verandert.
LM claimt de wijn terecht als de zijne.

Andrássy Pincészet - Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006 (Tokaj-Hegyalja)
Tot slot proeven we de Tokaji Aszú die ik had meegebracht. Natuurlijk valt er dit keer niets te raden.
De wijn heeft in de neus honing, abrikoos, kweepeer, natte bosgrond (LM) en mint. In de smaak honing, abrikoos, sinaasappel en peer.
Zoet en zuur zijn mooi in balans. De Wijnsalonniers zijn erg gecharmeerd van deze dessertwijn. 

Tot slot
Deze proeverij was een eclatant succes. Zoiets doen we beslist vaker. Hieronder nog wat sfeerfoto's.
















































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten