21.8.11

Proeverij: Orbán en Jackfall

foto: Vinoport
Vorige maand hield online wijnmagazine Vinoport in haar nieuw geopende wijnbar een proeverij met wijnen van Gergely Orbán uit Balatonfelvidék (het noordelijke Balatongebied) en Jackfall uit Villány. Van de eerste wijnmaker proefden Mijnheer H en ik vier witte wijnen, van Jackfall een rosé en vier rode wijnen.


Orbán
Het is moeilijk om bij het horen van deze naam niet aan het Hongaarse staatshoofd te denken, maar de wijnmaker ziet er beslist anders uit. Hij heeft 6,5 ha aan wijngaarden in het Balatongebied, in Szentbékkálla en Balatonrendes. In het laatstgenoemde plaatsje bevindt zich de wijnkelder. 
De bodem bestaat hier uit dolomiet, kalksteen en mergel, gemengd met vulkanische stenen. Veruit de meestverbouwde druif is de olaszrizling (welschriesling), maar Orbán doet daar niet aan.
4,5 ha van zijn druivenstokken bestaat uit chardonnay en 2 ha uit szürkebarát oftewel pinot gris, aangekocht in 2008.
Vóór hij in 2007 zijn wijndomein startte, had Orbán bij verschillende Hongaarse wijnhuizen ervaring opgedaan als wijnmaker. Het wijnhuis is dus jong, hun wijnen zijn ook maar sinds kort op de markt. 

De geproefde wijnen van Orbán
Gergely Orbán liet ons twee chardonnays proeven en twee pinot gris / szürkebarát. Hij is een grote fan van de chardonnay-druif. 'Het is een echte jolly joker. Je kunt er bijna alles van maken, behalve rosé en rode wijn." Zijn doel was om ons te laten kennismaken met de verschillende vinificatiemethoden die hij toepast.

Kőtenger Chardonnay 2009

Kőtenger is de naam van de wijngaard, waar deze chardonnay vandaan komt. De stokken zijn 30 jaar oud. De wijn heeft 6 weken lang een batonnage ondergaan. (Hierbij wordt de most tijdens de vinificatie omgeroerd, waardoor het gistbezinksel beter in contact komt met de wijn. Je krijgt zo een rondere en vollere wijn.) Er heeft geen houtopvoeding plaatsgevonden.
Deze wijn moet naar mijn mening iets warmer gedronken worden dan normaal, dan komen de kwaliteiten beter naar voren.
In de neus een rooktoets, een botertje, suikermeloen en wat citrus.
We proeven - ondanks dat de wijn geen houtopvoeding heeft gehad - een beetje toast, en zachte amandelbitters. De wijn heeft in de mond een vette structuur, met frisse zuren in de afdronk. In het midden is hij fluwelig en rond, en eerder stoer dan elegant. Aan het einde bespeuren we een pietsie hoekigheid.
Deze chardonnay heeft zilver behaald op de Chardonnay du Monde 2010.

Farkastető Chardonnay Battonage 2009

Een chardonnay die van de Farkastető-wijngaard komt. Ook deze wijn heeft een batonnage ondergaan, onduidelijk is hoe lang. Drie maanden rijping op nieuwe, middelmatig gebrande houten vaten.
We ruiken tropisch fruit en vanille in ons glas. De neus is verder uitgesproken mineralig.
In de mond doet deze chardonnay wat aan een furmint denken. We proeven mineralen en amandelen. De wijn is fluwelig in de mond, zachter en zoeter dan de Kőtenger Chardonnay van hetzelfde jaar, en minder vet. Veel bitters in de afdronk. Dit is een mondvol wijn. Een mooi glas!

Kerekesdomb Szürkebarát 2010
Een pinot gris uit een wijnjaar dat ook voor Orbán moeilijk was. Hij vertelt dat hij vorig jaar 30% meer kosten heeft moeten maken dan in andere wijnjaren.
De druiven werden geoogst nadat ze met moeite 21 graden mostgewicht behaald hadden.
In de kelder heeft deze szürkebarát 2 weken sur lie gelegen. (Hierbij ligt de wijn in het vat op het fijne bezinksel, dat ontstaat na de gisting van de wijn.) Hij heeft houtopvoeding gehad, al is niet duidelijk hoe lang.
De wijn heeft een geparfumeerde neus, we ruiken ook peer in het glas.
We proeven peer en vooral veel zuren. De wijn is dun in de aandronk en in het midden. De afdronk is wat beter, maar we vinden dit zeker geen fraaie wijn.

Pinot Grigio Brutal 2009
Waarom Brutal? Het alcoholgehalte zegt het al: 16,5%.
De druiven zijn eind oktober 2009 geoogst bij een mostgewicht van 25 graden. De wijn heeft een gecontroleerde, koude gisting ondergaan tot de wijn volledig uitgegist was en droog werd.
Op het Challenge International du Vin 2011 heeft de Brutal brons behaald.
We ruiken vuursteen, een botertje en een oxitoon in ons glas.
In de mond veel mineralen, petrol, citrus en wat paddestoelen. De wijn bekoort ons pas bij de tweede slok. De aanzet is zoet. De wijn ontwikkelt zich in de mond. Hij krijgt een vette structuur, en we proeven in tweede instantie boter en veel wit fruit, vooral perzik. Mijnheer H moet aan een mooie riesling denken.
Allebei vinden we dit een erg mooie wijn, onze favoriet van de avond.

Jackfall

Allereerst wordt ons op het hart gedrukt dat Jackfall gewoon (!) uitgesproken moet worden als 'jakfal'. Waar deze allesbehalve Engelse naam vandaan komt? Het domein is gevestigd in een Schwäbisch gebouwencomplex in het dorp Kisjakabfalva: op zijn Schwäbisch 'Jackfall'.

Het wijnhuis is in 2001 opgericht door Gábor Botond Bányai, die ik vooral ken als de oprichter en hoofdredacteur van het wijnblad Borigo. Deze man is nog steeds verbonden aan het domein: hij heeft de wijngaarden onder zijn beheer, 13 ha in totaal. Daar wordt vooral merlot, cabernet franc en syrah verbouwd, en in mindere mate cabernet sauvignon, portugieser en enkele andere druivensoorten.

De geproefde wijnen van Jackfall
Borbála Jandrasics van Jackfall vulde onze proefglazen met een rosé, een portugieser, twee rode cuvées, waaronder de topwijn van het wijnhuis. Als toegift kregen we een cabernet franc te proeven die niet op het programma had gestaan.

Rózsabimbó 2010
'Rozenknop' is de toepasselijke naam van deze rosé. De wijn is een cuvée van vooral kékfrankos (blaufränkisch), verder cabernet franc en een pietsie syrah.
In de neus rozen en wat boter. Ik proef heel in de verte zacht, rood fruit, met wat zuren en bitters in de afdronk. De wijn maakt op mij beslist een magere indruk. Ik ben er niet kapot van, Mijnheer H evenmin.

Portugieser 2009

De wijn heeft een fraaie neus. Mijnheer H en ik ruiken caramel, wat stal, eikenhout, kersen, peper en jodium. We proeven caramel, cacao en geroosterde noten. De wijn heeft verder een rooktoets en iets romigs in de smaak.
Een soepele, ronde, krachtige wijn met voldoende body. Ik vind hem wat a-typisch, niet zo fluwelig en zacht als ik van portugiesers gewend ben. Hij is wel in orde.

Duett 2006

foto: Vinoport

Jackfall voert deze wijn in een serie naast de Primo en de Grand. De Primo is er naar eigen zeggen voor door de week. De Duett is wat hoger in rang en bestemd voor mooie avonden en in het weekend. De Grand, die we hierna zullen proeven, is Jackfalls topwijn en bedoeld voor bijzondere gelegenheden.
Dit is een cuvée van cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot en kékfrankos.
In de neus peper, koffie en natte wol. In de smaak koffie, zwarte bes en geroosterde tonen. Een redelijke wijn, met wat zuren in het staartje. Volgens het wijnhuis echt een dinerwijn.

Grand 2006

foto: Vinoport

Ook deze wijn is uit 2006, een mooi oogstjaar. Het is een cuvée van cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot. Vóór menging heeft iedere wijn 18 maanden rijping gehad op nieuwe barriques. In de neus cacao en peper. We proeven koffie, bittere chocolade, peper, zwarte bes en geroosterde noten. Dit is een warme wijn, rond, licht, fris en fruitig, met wat drogende tannines.
Maar Mijnheer H en ik vinden de wijn niet complex en ook niet zo heel bijzonder.

Cabernet franc 2008
Tot slot een cabernet franc, die niet op het proefprogramma stond. Toch wilde Borbála  hem door het gezelschap laten proeven. 'Onze oenoloog vindt deze wijn te jong, normaal is de cabernet franc dynamischer', vertelt onze gastvrouw.
Ik vind het moeilijk om in de neus iets meer dan bramen te ontdekken. We proeven donkerrood fruit en chocolade. De tannines zijn wat plakkerig. Een lekkere, frisfruitige, volle wijn, die inderdaad nog te jong is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten