3.12.11

Péter Vida uit Szekszárd gekozen tot Wijnmaker van het Jaar 2011

'Eindelijk!' moet Péter Vida gedacht hebben, toen hij gisteren tot Wijnmaker van het jaar 2011 gekozen werd. De afgelopen drie jaar hoorde hij steeds bij de genomineerden, maar tot een onderscheiding kwam het nu pas. 
Vida had concurrentie van Károly Áts uit Tokaj-Hegyalja, Éva Gál-Dignisz uit het wijndistrict Kunság en verder van Tamás Dúzsi en Zoltán Heimann uit Szekszárd. De laatste dong dit jaar voor het eerst mee naar de begeerlijke titel.

Verkiezing
De genomineerden werden allen gekozen door andere collega-wijnmakers, vaklieden, restauranteigenaren, chef-koks en sommeliers. Sinds 2010 stemmen abonnees van bekende wijnvakbladen ook mee: 100 per blad. Dit jaar konden bezoekers van het Wijnfestival eveneens bekendmaken wie hun favoriet was.
In de slotfase van de verkiezing was de hoofdrol weggelegd voor de leden van de Wijnacademie. Zij stemden over wie Wijnmaker van 2011 zou worden, en maakten de uitslag bekend op de persconferentie van 2 december.

La Vida
Péter Vida uit Szekszárd dus. 58 jaar oud, en sinds zijn afstuderen aan de Agrarische Hogeschool werkzaam in het vak. In 1995 besloot hij zijn eigen ondernemening te starten.
De topwijnen van het huis komen onder de naam La Vida op de markt. Van deze serie proefden we op de Wijnsalon van afgelopen zondag een heerlijke Cabernet Franc 2008. Péter Vida's eigen voorkeur gaat uit naar zijn reguliere Merlot en Kadarka, omdat deze fluwelige, zachte en warme wijnen volgens hem weergeven waar hij voor staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten