26.1.12

Furmint Február 2012


Hoera! Furmint Február 2012 komt eraan! 
Dat houdt in dat komende maand in heel Hongarije speciale aandacht wordt besteed aan de Hongaarse furmint-druif. Hoogtepunt is de Grote Furmint-proeverij op 9 februari in Slot Vajdahunyad in Budapest, dichtbij het Heldenplein. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in Hongaarse wijnen, is deze proeverij beslist een must.

Furmint
De furmint is één van de belangrijkste druiven in Hongarije. Omdat hij al sinds de 13e eeuw hier voorkomt, wordt hij als een Hongaarse, inheemse druif beschouwd. In een paar andere landen rondom Hongarije is hij ook te vinden, maar op veel kleinere schaal. In Hongarije wordt hij op 4.000 ha verbouwd. Het is daarmee de derde meestvoorkomende druif die kwaliteitswijnen voortbrengt.  
Karakteristiek voor zijn uiterlijk zijn de trossen met hun middelgrote besjes die een geelgroene kleur hebben. De vruchten zijn gestippeld, hebben een dikke schil en zijn uiterst sappig. Er worden reductieve en oxidatieve wijnen van gemaakt.
De druif is vooral bekend als de belangrijkste component in de zoete Tokaji Aszú. Maar de laatste jaren worden er ook prachtige droge varianten van gemaakt. Die geconcentreerd, elegant, lichtvoetig of vol kunnen zijn.
Voor organisator Vinoport.hu allemaal redenen om de furmint in de maand februari in het zonnetje te zetten.

Tokaj en Somló
De belangrijkste furmintregio's zijn Tokaj en Somló. In Tokaj maakt de furmint 60% uit van de druiventeelt, in Somló 40%. Deze hoge percentages zijn niet toevallig. In deze gebieden is de bodem rijk aan mineralen en moeten de wortels diep de grond in. Daar houdt de furmint van, daar wordt hij mooi van. 
In de furmint proef je ook het allerbeste de bodemeigenschappen terug. Dat is ook de reden dat Tokaj en Somló de mooiste furmintwijn voortbrengen. 
Er is natuurlijk wel een verschil tussen de twee regio's. Een furmint uit Somló bevat minder suikers en extracten dan zijn broertje uit Tokaj. Die uit Tokaj is dus ook zachter. En een furmintwijn uit Somló moet over het algemeen belucht worden vóór consumptie.

Furmint Február vorig jaar
Over furmint raak ik niet uitgepraat. Vorig jaar heb ik verschillende, ook uitgebreide stukken geschreven over deze druivensoort. Over de vindplaats, eigenschappen, furmintstijlen, geur- en smaakkenmerken. De verschillen tussen furmint uit Tokaj en Somló kwamen eveneens aan bod. De druif speelde zelfs de hoofdrol in een wijnproeverij die vorig jaar door de Wijnsalon werd gehouden. Het verslag van de Grote Furmint-proeverij van 2011 was de kers op de taart. Je vindt alles terug op deze blog onder het label Furmint.

Furmint Február 2012
Even terug naar het evenement dat online wijnmagazine Vinoport.hu dit jaar voor de derde keer organiseert. Let wel, Furmint Február 2012 gaat niet alleen over de Grote Proeverij. Het omvat een hele serie activiteiten die om deze druif draaien: diners met wijnarrangementen, wijnpakketten die aangeboden worden door de wijnhandel, wijncursussen, kleinere en grotere proeverijen et cetera. Apotheose is dus de Grote Proeverij op donderdag 9 februari 2012. 50 wijnmakers uit vooral Tokaj en Somló geven hier acte de présence. Bezoekers hebben het geluk dat ze in totaal meer dan 100 furmints kunnen proeven.

De inwendige mens
Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd op de Grote Proeverij. Kaasmaker Tamás Sándor presenteert enkele van zijn kazen. Voor de liefhebbers is er vlees van de  mangalica, het vertederende Hongaarse krulhaarvarken. Restaurant Oroszlános uit Tállya (bij Tokaj) serveert zijn culinaire hapjes. Heb je liever chocolade of ander zoets? Dan kun je de furmintbonbons van chocolatier Tibor Szántó proeven. Koffiehuis Zila neemt chocolademousse-met-furmint mee en Tokajer dessertblokjes, gevuld met allerlei lekkers.

Naar de Grote Furmint-proeverij?
Doen! De proeverij is op 9 februari 2012, van 16.00 tot 21.00 uur. Locatie is het indrukwekkende, neobarokke Landbouwkundig Museum, dat zich in Slot Vajdahunyad bevindt, dichtbij het Heldenplein (Hősök tere) in Budapest.
De entree is 6.900 forint. Als je info@vinoport.hu een (Engelstalige) e-mail stuurt, leggen zij uit naar wie je dit bedrag moet overmaken en waar je je entreebewijs kunt afhalen.

Samen proeven?
Heb je zin om met mij mee te gaan en wat meer uitleg ter plekke te krijgen? Stuur dan een e-mail naar bujdosokatalin@gmail.com en dan maken we verdere afspraken zodra je je kaartje in je bezit hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten