23.2.12

Szent Gaál - Passionata 2006 (Szekszárd)

Geschiedenis van Szent Gaál
Voor de geschiedenis van wijndomein Szent Gaál moeten we terug naar 1956. In dat jaar verliet József Kovács Hongarije om te werken in Canada en Afrika. Inmiddels gepensioneerd, besloot hij in 1994 zijn geld in de Hongaarse wijnbouw te steken. Hij kocht in het wijndistrict Szekszárd het failliete wijnproductiebedrijf Aliscavin op en startte zijn eigen wijndomein. Dat was niet meteen booming business, zullen we maar zeggen. 1,5 miljoen dollar moest de goede man in het bedrijf steken om het überhaupt productierijp te maken. Jarenlang waren de resultaten teleurstellend.
Een enorme stap voorwaarts was de overname door Enikő Kupa en Tibor Kovács in 2003. (Laatstgenoemde is overigens geen familie van József Kovács.) Zij concentreerden zich op kwaliteitsverbetering en kozen voor een duidelijke lijn in hun wijnenpalet. Daarnaast doopten ze het wijnhuis om in Szent Gaál, naar het 19e eeuwse kasteel Château Szent Gaál, waar het wijnhuis gevestigd is.
Kortgeleden is Szent Gaál overgegaan naar weer een nieuwe eigenaar, István Béres.

Szent Gaál nu
Inmiddels is het wijndomein van Szent Gaál 30 ha groot. Op hun wijngoed worden de rode druiven cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot, zweigelt en kadarka verbouwd. De witte druiven die we hier vinden zijn chardonnay en olaszrizling. Het wijnhuis koopt ook druiven in.
Het motto van Szent Gaál is 'drastische snoei'. 1,2 - 3 kg opbrengst per wijnstok is wel het maximum. De hoeveelheid is afhankelijk van de soort wijn, waarover later meer.
Ook wil het wijnhuis allesbehalve modieuze richtingen volgen, zoals ze op hun website zeggen. Hun Kadarka is daarvan een mooi voorbeeld. Deze druif brengt slanke wijnen voort, passend bij zijn karakter. Maar veel wijnhuizen proberen van kadarka juist een volle wijn te maken, omdat ze denken dat de consument daarom vraagt. Szent Gaál is daarop een uitzondering. "Geur en smaak moeten de ruggengraat van een Kadarka zijn, en niet de body", zeggen ze zelf. Ze vinden dat de unieke eigenschappen van een druif moeten bepalen hoe een wijn smaakt, en niet de wijnstijl die op dat moment in zwang is.

Wijnpalet
Szent Gaál produceert twee categorieën wijnen: 
-de zogenaamde Kasteelserie: goede wijnen tegen een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding, met 2-3 kg opbrengst per wijnstok 
-Premiumwijnen: topkwaliteit met opbrengsten van 1,2 - 1,5 kg per stok. Onze Passionata komt uit deze serie. De wijnen uit deze range rijpen 12-18 maanden op barriques van Hongaars hout, waarbij slechts kleine hoeveelheden uit nieuwe vaten komen. Achteraf lees ik in mijn Hongaarse wijngidsje dat 'het houtgebruik bij Szent Gaál wat verfijnder zou mogen'.
De Passionata die we proeven, wordt beschouwd als dé topwijn van het huis. Het is een cuvée van cabernet franc en merlot uit een prachtig wijnjaar. 

Proefnotities
De kleur van de wijn is diep donkerrood, met een licht baksteenkleurig randje.
Mijnheer H ruikt gebrande suiker in het glas. Andere geuren die onze neus bereiken, zijn kersen, leer, natte hond, as en rook.
We proeven ongelooflijk veel fruit, kersen, cacao, kaneel, pure chocolade en wat inkt.
Het hout is mooi ingebed in de wijn, verfijnder houtgebruik is hier absoluut niet nodig. De wijn is fijn, mooi, vol, zacht, zeer fruitig en elegant, met rijpe tannines. Dit is een mondvol wijn die prachtig in balans is. In de lange afdronk proeven we vooral chocolade in het staartje.

Tot slot
"Een lekkere, vette joekel", zoals Mijnheer H het treffend verwoordt. Kortom: een prachtige wijn, echt een topper.

Wat kost deze wijn? 5.920 forint / ongeveer 20,50 euro bij In Vino Veritas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten