4.6.12

Villa Tolnay - Rajnai Rizling 2008 (Badacsony)

Een halfjaar geleden was ik (alweer) in mijn favoriete wijnbar in Budapest. De Drop Shop. De zaak was leeg, op een paar man personeel en mij na. Op de toog een aanzienlijke hoeveelheid geopende wijnflessen. Wat hier gebeurde? Ik was getuige van een proeverij voor de wijnkaart. En of ik zin had om mee te proeven. Eh ... ja!

Herkansing
De Rajnai Rizling 2008 van Villa Tolnay was een van de wijnen die me bij was gebleven. Waarom? Omdat de rest hem mooi vond, en ik niet. Ik vond de wijn in disbalans, de onderdelen nog niet op hun plaats. Een paar weken geleden besloot ik de wijn een herkansing te geven en er een fles van te kopen.


Wie waar wat?
Wijnhuis Villa Tolnay is in handen van Philipp Oser. Daar is niks Hongaars aan. De man komt uit Zwitserland, en woont daar ook. Een jaar of vijftien geleden werd hij verliefd op een Hongaarse dame. En op Hongarije en de Hongaarse wijnen. De liefde met de dame ging voorbij, die voor het land bleef. Oser besloot een wijngaard te kopen bij het Balatonmeer. In Csobánc, aan de noordzijde van het meer vond hij de wijngaard, de kelder en het huis van zijn dromen. Inmiddels verbouwt de Zwitser witte en rode druiven op 6 ha grond, op een bodem van basalt. Rajnai Rizling (Riesling), olaszrizling (Welschriesling), zöldveltelíni (Grüner Veltliner) en chardonnay. Plus pinot noir, cabernet sauvignon en merlot. Van huis uit is hij IT-specialist, en daarom krijgt Oser hulp en advies van verschillende wijnboeren uit het buitenland.

Klára Tolnay
In het huis dat Philippe Oser kocht, had in de Tweede Wereldoorlog een bekende Hongaarse actrice gewoond. Klára Tolnay heette ze. In de buurt werd het huis al snel Villa Tolnay genoemd, oftewel Tolnay Villa. Als eerbetoon aan de mooie filmster werd besloten de naam te handhaven.Proefnotities
Terug naar de Rajnai Rizling. Wanneer je deze wijn ongekoeld ruikt, is een overweldigende petrolgeur het eerste wat opvalt. Na koeling is die geur nagenoeg weg en ruik ik as, mineralen, peer, groene appel, meloen en citrus.
In de smaak veel fruit, groene appel, sinaasappel, een beetje honing en citrus, vooral limoen.
De wijn lijkt zijn evenwicht inmiddels gevonden te hebben. Ik vind hem lekker, elegant, met frisse zuren. Het alcoholgehalte van 14° is maar een ietsiepietsie storend.

Tot slot
Dit is een heerlijke wijn voor een mooi prijsje.
Gekocht bij In Vino Veritas voor 1.520 forint / ongeveer 5 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten