17.7.12

Etyeki Kúria - Chardonnay 2009 (Etyek)

De foto hiernaast is geen grapje. Het ingedeukte petflesje bevat de Etyeki Kúria Chardonnay uit 2009.
Waarom ik die niet in de normale, eigen fles laat zien? Omdat ik iets geweldigs wil delen. Kortgeleden gevonden op het internet. Je zult het wel kennen: de mooie fles wijn is nog niet leeg, halfvol of wat dan ook. Je bent alleen en wilt niet lallend naar bed. Wat doe je met de resterende wijn? Bewaren. Maar een wijn wordt daar niet altijd mooier van. Ook de Vacuvin biedt (mij althans) hier geen soelaas. Op twitter vond ik een tijdje terug dé oplossing. Vul een petflesje waar water in gezeten heeft, tot de uiterste rand met de restant wijn (zo nodig flesje samenknijpen) en draai de dop erop. Zet hem in de koelkast en geniet dagen of weken later nog eens van deze wijn. Er kan geen zuurstof bij, dus de wijn bederft niet. De wijnprofessional die de tweet deelde, had het zelfs op Franse topwijnen uitgeprobeerd. Met succes! Bewaar wel de kurk bij de petfles, anders weet je niet wat erin zit. Omdat Mijnheer H tegenwoordig geregeld in de VS werkt, grijp ik vaak naar deze oplossing. Een mens wil natuurlijk wel wijn blijven drinken, ook al is dat in haar eentje.

Wie waar wat
Foto: Etyeki Kúria
Het wijndomein Etyeki Kúria is te vinden op zo'n 25 km afstand van Budapest, in het wijngebied Etyek-Buda. (Over Etyek schreef ik ruim een jaar geleden al in verband met mijn bezoek aan het het wijnfestival daar.) Het huis bestaat sinds 1996. Toen was het 2 ha groot. In de loop der jaren is het uitgebreid tot 18 ha. Nu is het een van de belangrijkste wijndomeinen in de regio. De wijngaarden bevinden zich op verschillende bodemsoorten: kalk, bruine bosgrond en kalkhoudende löss. 
Sinds een paar jaar werkt Etyeki Kúria nauw samen met het Oostenrijkse wijndomein Esterházy, dat dichtbij de Hongaarse grens gevestigd is. De Oostenrijkste collega's helpen de Hongaren niet alleen om door te breken op de internationale markt. Ze wisselen onderling ook vakkennis met hen uit. 

Druivensoorten
Etyeki Kuria's belangrijkste druif is de pinot noir, goed voor 35% van hun druivenpalet. Verder wordt er chardonnay gemaakt, sauvignon blanc, szürkebarát (pinot gris) en királyleányka. Veel van hun wijnen worden reductief gevinifieerd en zijn daardoor fris. Enkele wijnen krijgen ook houtopvoeding, zoals de chardonnay en de pinot noir. De laatste voelt zich in Etyek helemaal op zijn plaats en geeft hier elegante, lieflijke wijnen.

Proefnotities
En dit is het originele etiket van de Etyeki Kúria Chardonnay 2009.
De wijn trekt dikke kerkramen in mijn glas.
Een intense geur van tropische vruchten, peer, kruiden en citrus.
Even intens is de smaak. Tropische vruchten, kruiden, met wat honing, amandelen en zelfs mint. In de mond een olieachtige structuur. Frisse zuren, geroosterde tonen van het mooie houtgebruik. Een lange afdronk. Een tikkeltje veel alcohol (14,5%) die me wat naar adem doet happen. Ondanks dit laatste een mondvol wijn die me enorm bekoort. Een heerlijk glas!

Tot slot
Alweer een mooie wijn voor een mooie prijs!
Gekocht bij Bortársaság voor 2.200 forint / ongeveer 7,65 euro.
(De wijn is in Nederland te koop bij Miranda Beems Wine Import.)

1 opmerking:

  1. Op zich goeie tip, wijn in een plastic flesje, maar ik zou mij toch een beetje zorgen maken over de weekmakers...

    BeantwoordenVerwijderen