23.8.13

Györgykovács Imre - Hárslevelű 2009 (Somló)

Wie waar wat
Over het charmante wijngebiedje Somló vind je hier informatie op deze blog. Vreemd genoeg heb ik het nog niet eerder gehad over Imre Györgykovács. En dat terwijl hij in Hongarije beschouwd wordt als dé ambachtelijke wijnmaker in het land. Hij en zijn vrouw Gyöngyi doen in hun wijngaard alles met de hand. Geen machine of tractor komt eraan te pas. Ze zeggen iedere druivenstok te kennen. Gelukkig is het domein ook klein, maar 1 ha. De druiven die we hier vinden, zijn furmint, hárslevelű (Lindenblättriger), olaszrizling (Welschriesling) en tramini (Gewürztraminer). 
Györgykovács maakt sinds 1979 wijn, aanvankelijk hobbymatig en vanaf 1993 beroepsmatig. Zijn wijnen zijn zuiver, elegant en gewoon goed. In een wijn moet je het terroir van zijn herkomst kunnen proeven, is zijn motto. De wijnen rijpen in houten vaten van 500 liter, en dat is volgens de wijnmaker niet toevallig. Het formaat zorgt voor een geleidelijke micro-oxidatie, waardoor het fruitige en mineralige karakter van een wijn uit Somló tot zijn recht komt.

Proefnotities
We proeven deze wijn met Mijnheer H op een mooie zomeravond op ons balkon. Ik ben na zes maanden in de VS weer gezond terug in Budapest en dat is fenomenaal! Maar ook deze hárslevelű maakt ons blij.
De wijn in ons glas heeft ingetogen geuren van citrusvruchten, sinaasappelschil, zuurtjes, gras en mineralen. We proeven veel grapefruit en wat peer. De wijn heeft behoorlijk wat pit. Hij is romig en fluwelig en vooral elegant. Mijnheer H zegt dat hij erop kan kauwen. De afdronk is lang, met als enig klein minpuntje wat branderigheid in het staartje.

Tot slot
Van deze lichtvoetige, karaktervolle wijn worden we erg blij. Hier willen we beslist meer flessen van hebben. Deze kregen we een jaar geleden cadeau. En zoals dat gaat met cadeaus, hoeven we de prijs niet te weten. Wil je toch weten wat hij kost? Dan kun je dat opzoeken op de site van Bortársaság, waar hij ook vandaan komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten