2.9.13

Wijnbar Innio en het goede leven

Innio, ennio, elnio. Het is heerlijk om te drinken, het is heerlijk om te eten, het leven is heerlijk. Aldus de grappig gespelde slogan van wijnbar Innio. Dat het heerlijk is om te drinken (inni jó), weten we wel. Om niet te spreken van het eten (enni jó) en het leven (élni jó). Maar hoe is het om wijn te drinken bij Innio zelf? Dat wilde ik afgelopen weekend weleens weten.

In het kort
Innio is een wijnbar annex restaurant in het centrum van Budapest, in de buurt van de Sint-Stefanusbasiliek. Als je DiVino tegenover de basiliek niet leuk vindt of gewoon beu bent, is dit een goede, andere optie.
Innio zit in een rustige straat. Het terras heeft krukken die ongemakkelijk ogen, maar ze zitten best lekker. In de winter is het binnen gezellig en gonst het van de mensen. Je kunt dan in comfortable stoelen aan tafels zitten. 
De eetkaart is goed, wel beperkt, maar hij bevat ook borrelhapjes. Bij de voor- en hoofdgerechten worden wijntips gegeven.

Wijnkaart
De wijnkaart is zeer internationaal, met veel binnen- en buitenlandse (top)wijnen. De Hongaarse wijnen komen uit de 10 belangrijkste wijnregio's, maar let op: de meeste zijn alleen per fles beschikbaar. Dat is natuurlijk jammer als je verschillende wijnen wilt proeven op een avond. Een mogelijkheid is dan om te vragen om een glas van de gebottelde wijnen. "Mogelijk" maken ze die dan open, zeggen ze. Als het een wijn is die een snelle omloop heeft, of een wijn van de week bijvoorbeeld. 
De keuze per glas is dus helaas niet zo groot. Althans, wat de Hongaarse wijnen betreft. Van iedere soort (rood, wit e.d.) staan er 1-4 op de kaart. Deze komen dan weer wel van uitstekende wijnhuizen zoals Weninger, Sauska en Demeter. En je kunt kiezen voor glazen van 0,75 of 1,5 dl. De wijnen zijn redelijk geprijsd, niet goedkoop en niet echt duur.

Deskundig
Foto: www.innio.hu
De bediening is zeer deskundig en vriendelijk. De sommelier wist zowel mij als een groepje Engelsen uitgebreid te vertellen over de wijnen die hij schonk. Fijn was ook dat ik mocht voorproeven. En dat bij een glas wijn van 0,75 dl!
Kortom: als je genoegen neemt met een zeer beperkte keuze aan Hongaarse wijnen per glas, is Innio beslist een aanrader. En als je met een groepje mensen uitstekende wijnen wilt drinken, moet je zeker hier zijn. Trouwens, ook het eten is de moeite waard. Er staan bekende topkoks in de keuken.

Tot slot
Wijnbar Innio is te vinden in het Vijfde District van Budapest, in de Október 6. utca op nummer 9, op steenworp afstand van het Deák Tér en de Sint-Stefanusbasiliek. Openingstijden zijn van 17.00 uur tot middernacht. Vaak vinden er ook muziekoptredens, wijnproeverijen en wijndiners plaats. Zondag is de bar gesloten. Meer informatie vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten