18.10.13

Grote Olaszrizlingproeverij in Budapest

Het kan niet op! Hongarije had al zijn Furmint Február, sinds kort is daar de Olaszrizling Október bij gekomen. Zoals de naam van het evenement het al zegt, speelt deze maand de olaszrizlingdruif de hoofdrol in wijnland Hongarije. Dat is voor de eerste keer. In de praktijk betekent dit, dat restaurants en wijnopleidingen in het hele land olaszrizlingproeverijen en wijndiners houden. Wil je verschillende olaszrizlings naast elkaar proeven? Dan kun je bij de wijnhandelaren terecht. Die hebben namelijk speciale olaszrizlingpakketten samengesteld. De bedoeling van Olaszrizling Október is dat de druif een van de troetelkindjes van de Hongaarse wijnliefhebber wordt.

Grote proeverij

Morgen, 19 oktober, is een speciale dag voor de olaszrizling. Of de Welschriesling, zoals hij in Oostenrijk heet. 's Morgens vinden er in het Gerbeaud Ház in Budapest drie themagerelateerde Master Classes plaats. De cursus waarvoor ik me heb ingeschreven, vergelijkt de Welschriesling met de olaszrizling. De apotheose van Olaszrizling Október is echter morgenmiddag, want dan begint om 16 uur de grote Olaszrizlingproeverij. Het is de gelegenheid bij uitstek om veel verschillende olaszrizlings naast elkaar te proeven en met elkaar te vergelijken. Keuze genoeg, er zijn immers 60 wijnmakers aanwezig. De deelnemende wijnhuizen komen uit wijngebieden als Eger, Villány-Siklós, Somló en het Balatongebied. Maar ook Kunság, Mátra, Neszmély, Pannonhalma en zelfs Slowakije (Bott) zijn vertegenwoordigd.

Voor elk wat wils
De vraag is: waarom zou je zoveel aandacht besteden aan deze variëteit? De organisatoren weten het wel. De olaszrizling is een van de belangrijkste terroir-druiven van Hongarije. Hij komt in heel het land voor, behalve in Tokaj-Hegyalja. En het is een dankbare druif met verschillende gezichten. Hij kan complex zijn en zijn herkomstgebied weergeven. Maar zijn karakter kan ook fruitig, licht en fris zijn. Kortom: de olaszrizling heeft voor elk wat wils.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten