3.12.13

Pannonhalma: reisverslag (2)

De vorige keer schreef ik het al: zonder de Abdij zou het wijngebied Pannonhalma van weinig belang zijn. Je merkt dat aan de kwaliteit van de wijnhuizen die meeliften op de bekendheid van de Apátsági Pincészet. Sommige wijnen die ik daar proefde, waren van zeer matige kwaliteit, de betere waren nog niet eens zo slecht. Degene die ik het beste vond, vind je hieronder.

Deé Pince
János Deé
Deé Pince is een wijnhuis zonder poeha. Gastvrij en ongecompliceerd. Een familiebedrijf dat in het dorpje Győrújbarát te vinden is. 18 ha groot, waarvan 14 ha in eigen beheer bewerkt wordt. In hun wijngaarden vind je olaszrizling (welschriesling), rajnai rizling (riesling), chardonnay, tramini (gewürtztraminer), irsai olivér, sauvignon blanc, ottonel muskotály (muscat ottonel), kékfrankos (blaufränkisch) en merlot. Deé verkoopt veel wijnen ongebotteld. Net als de gebottelde komen die tegen zeer gunstige prijzen op de markt. Hun rosé Üdeé is erg populair.
Ik proefde onder andere: 
- Rajnai rizling 2013: nog zeer jong. Markante zuren en een subtiel zoetje. Een frisse, fruitige wijn.
- Sauvignon blanc 2013: deze wijn heeft bâtonnage ondergaan. Groene appel en citrus in de smaak. Hoge zuren, zeer fris. 

Babarczi Pince
Zsuzsa Babarczi
Dit familiebedrijf, ook in Győrújbarát, is van een heel ander kaliber. Commercieel, 55 ha groot, waarvan 45 ha in eigen beheer. Jaarlijks worden er 15.000 flessen gebotteld, de rest wordt als ongebottelde wijn verkocht, zo'n 80-100.000 liter per jaar. Hond Barni wilde wel, maar mocht niet mee tijdens de rondleiding.
Babarczi heeft alleen witte druiven, die alle reductief gevinifieerd worden. In de toekomst willen ze ook houtgerijpte wijnen gaan maken.
Van Babarczi dronk ik een redelijke Rajnai rizling 2012, met in de smaak groene appel, citrus en wat mineraliteit. Stevige zuren.

Cseri Pince
In het proeflokaal van Babarczi hield het gloednieuwe wijnhuis Cseri uit Nyúl ook een proeverij. Het domein is een paar jaar oud, in 2010 werden de eerste stokken aangeplant. Ze hebben rajnai rizling, sauvignon blanc, pinot blanc en tramini in hun wijngaarden staan, verder merlot, cabernet franc en kékfrankos. De wijnen die ik van dit wijnhuis proefde, waren van hun eerste oogst, uit het jaar 2012. Hun Rajnai Rizling 2012 was snoeihard, maar veelbelovend. Het is beslist de moeite waard om het domein over een paar jaar te bezoeken. De restauratie van hun 200 jaar oude wijnkelder zal tegen die tijd afgerond zijn.

Hangyál Pince
Katalin en Balázs Hangyál-Nagy
In Nyúl bezocht ik ook Hangyál Pince, 10 ha groot. Het wijnhuis werkt alleen met eigen druiven. De eigenaren zijn een stel, waarvan zij van oorsprong gewasbeschermer was en hij tuinder. Na hun afstuderen volgden ze allebei de opleiding tot wijnmaker. Hun onderneming startten ze in 2000. Het wijnhuis hoort naar mijn mening bij de betere die in de schaduw van de Apátsági Pincészet werken.

Esperes 2012
Een cuvée van rajnai rizling en olaszrizling. De rajnai rizling heeft gerijpt in 500 liter vaten van nieuw eikenhout uit twee verschillende gebieden: Zala en Zemplén. De olaszrizling heeft in derdehands barriques gerijpt. De wijnen zijn geblend na de houtrijping. 
Een stevige, stoere wijn met aardig wat bitters en een romige toets. Zeker niet slecht.

Tündér 2012
Een cuvée van olaszrizling en cserszegi fűszeres. Overrijpe abrikozen in de smaak, aardig wat zoet dat door de zuren mooi wordt ondersteund. De bitters hebben enigszins de overhand, waardoor er wat onbalans ontstaat. Een meer dan redelijke wijn.

Kékfrankos Rosé 2013
Deze rosé is heel populair en niet zonder reden. Rode bessen in de smaak met knisperige zuren. Lekker fris.

Angelus
Een cuvée van chardonnay en szürkebarát. 6 maanden rijping op barriques. De wijn heeft bâtonnage ondergaan. In de smaak chocolade en wat peper. Een volle, romige wijn met harmonieuze zuren. 

Foto's
Entrée bij Deé Pince
János Deé schenkt rosé
Bij Deé Pince


Eén van de kelders bij Deé Pince
Babarczi Pince
Barni


Bij Hangyál Pince

Hangyál: Tündér 2012
Katalin Hangyál-Nagy
(wordt vervolgd ... )


Geen opmerkingen:

Een reactie posten