Foto: pannonhalma.network.hu |
Zwaartekracht
Toen het wijnhuis tien jaar geleden de draad van het wijnmaken weer oppakte, moest er een nieuwe wijnkelder gebouwd worden. Tibor Gál was destijds wijnmaker bij de Apátsági Pincészet. Hij stelde voor om een kelder te bouwen die gebaseerd was op de 21e eeuwse technologie. Zijn voorstel werd verder uitgewerkt. De verwerkingsruimte bevindt zich nu in een hoog, flitsend nieuw gebouw dat deels in de heuvel is ingebouwd. Het niveauverschil tussen de bovenste en onderste bouwlaag is 32 meter. De techniek maakt hier gebruik van de zwaartekracht. De Apátsági Pincészet gebruikt geen krachtige pompen en installaties om de druiven, de most, de druivenpulp, het druivensap of de wijn te verplaatsen. Nee, er wordt eerder voorzichtig en stapsgewijs gewerkt. Bij iedere hoofdbewerking zakken de druiven, de most of de wijn via een gesloten buizensysteem steeds een verdieping naar beneden. Zo blijft de kwaliteit bewaard.
Een deel van de tanks is gefixeerd aan de vloeren. Aan de boven- en onderkant steken ze uit, zodat ze van twee kanten makkelijk te benaderen zijn.
Kelders, bottelarij en meer
Rijping en lagering van de wijnen vindt plaats in de drie kelders op de begane grond, die in elkaars verlengde liggen. De bottelarij is bijna volledig geautomatiseerd, alleen het op- en afladen van de flessen gebeurt handmatig. Reductieve wijnen krijgen een schroefdop.
Wijnmaker van het huis is tegenwoordig Zsolt Liptai, die in Szekszárd, Eger en Californië ervaring heeft opgedaan.
Het is beslist de moeite waard om op de website van de Apátsági Pincészet meer te lezen over het gebouwencomplex en de technologie die hier toegepast wordt.
Druivensoorten
Het domein produceert 300.000 flessen wijn per jaar: wit, rood en rosé. Tweederde van de druiven is wit. Het zijn druiven die zich goed voelen in het wat koele klimaat van Pannonhalma: rajnai rizling (riesling), sauvignon blanc, tramini (gewürztraminer), olaszrizling (welschriesling), chardonnay, fehérburgundi (pinot blanc), királyleányka en viognier. Eénderde van de druiven is rood: pinot noir, merlot en cabernet franc.
Geproefde wijnen
Bij de Apátsági Pincészet proefde ik zes wijnen. Die ik het mooiste vond, heb ik hieronder beschreven.
St. Martinus 2013
Sint Martinus / Sint Maarten / Szent Márton is de beschermheilige van de Abdij.
Dit is een nieuwe wijn, újbor. Een cuvée van de Hongaarse druif királyleányka en tramini (gewürztraminer). De wijn is ongeveer een jaar houdbaar, vergelijk het met de Beaujolais Primeur.
Een geparfumeerde neus van druiven en wat groene appel. In de smaak groene appel, perzik en citrusvruchten. De wijn heeft flink wat zuren, die wat tegenwicht krijgen van de restsuikers. Een beetje hoekigheid in de karakteristieke zuren. Lekker fris.
Rajnai rizling 2012
Een reductief gemaakte wijn.
Geuren van tropische vruchten, kruiden en mineralen.
In de smaak groene appel en citrustonen, met een flintertje honing. Hoge zuren, fris. Het alcoholgehalte is aan de maat: 14°. Een mooie wijn die volgens de Apátsági Pincészet wel 6-8 jaar houdbaar zou zijn. Zelfs met schroefdop.
Hemina 2011
Een cuvée waarvan de samenstelling steeds afhankelijk is van het wijnoogstjaar. In 2011 was deze wijn een compositie waarvan 50% pinot blanc is, aangevuld met 30% sauvignon blanc, 10% viognier en 10% pinot noir (blanc de noir). 6-7 maanden lagering in houten vaten van 500 liter, malolactische gisting. De wijn heeft 6 weken lang een batonnage ondergaan.
In de neus hout, caramel, peer, vanille.
In de smaak tropische vruchten, caramel, mineralen, vanille. Boterig.
Een elegante, mooie, volle, ronde wijn.
Pinot noir 2011
Een zwoele neus van kaneel, zoete kruiden, cappuccino, cacao en chocolade.
In de smaak kersen, bramen, kruiden en koffie. Het houtgebruik is subtiel. Mooie zuren, zachte tannines. Een prachtige, uitgebalanceerde, volle wijn.
Meer foto's
Geen opmerkingen:
Een reactie posten