18.12.13

Wijnproeverij: Spiegelberg (Somló)

Begin deze maand was ik op een wijnproeverij in chocolade- en wijnbar vinoWonka in Budapest. Thema van de avond was wijnhuis Spiegelberg uit Somló. Ik proefde negen wijnen, die door de wijnmaker zelf werden toegelicht. Er was ook gezorgd voor een literaire noot. De auteur Lajos Ambrus las voor uit zijn eigen werk "Mijn wijnberg", dat de wijnregio Somló als thema heeft. 

Somló
Het wijngebied Somló doet het hart van veel wijnliefhebbers sneller kloppen. Het is een kleine, lieflijke regio. De druivenstokken staan op een basaltheuvel die patsboem uit het landschap oprijst. De regio is een lappendeken van percelen die vaak niet groter dan 1 ha zijn. De eigenaren zijn wijnboeren die er alleen in het weekend zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de professionele en grootschalige wijnbedrijven. István Spiegelberg is een van de weinige wijnboeren die permanent op de berg wonen. 

István Spiegelberg
István Spiegelberg, door velen Stephan genoemd, is in Duitsland geboren en opgegroeid. Zijn vader was Duitser, zijn moeder is Hongaarse. Hij spreekt vloeiend Duits én Hongaars en komt al van jongsafaan in het gebied. De regio kent hij op zijn duimpje. De man is sinds een jaar of tien actief in de wijnbouw. Eerst hobbymatig, later beroepsmatig. In 2007 zegde hij zijn baan als tester bij BMW op en vestigde hij zich permanent in Somló.
Zijn domein is nu 2 ha groot en bevindt zich op zo'n 200-220 meter hoogte op de Somló-berg. Daar waar zijn druiven staan, waait het altijd en dat is fijn. Druivenziekten maken zo immers minder kans. In Spiegelbergs wijngaarden staan furmint, juhfark en olaszrizling (welschriesling) op 1 ha, en jonge stokken van chardonnay en hárslevelű eveneens op 1 ha. Dit jaar heeft hij voor de eerste keer hárslevelű geoogst. De wijnmaker wil in de toekomst wijnen maken die minder zuren bevatten dan in de regio gebruikelijk.

Geproefd
Wijnen uit Somló hebben altijd een paar jaar nodig voordat ze op dronk zijn. Toch begonnen een paar van Spiegelbergs jonge wijnen al mooi in vorm te komen. Hieronder de wijnen die de meeste indruk maakten.

Furmint 2012 
Deze wijn is volgens een nieuwe stijl gemaakt, met minder alcohol dan gebruikelijk.  
In de neus amandelen, abrikoos, perzik en mineralen.
In de smaak amandelen, abrikozen, grapefruit, sinaasappel, een beetje drop, wat lime en mineralen.
De wijn heeft niets van de blockbusters die we gewend zijn uit Somló. Geconcentreerd, mooie zachte zuren en bitters. De structuur is olieachtig en dik, boterig en vet. Een lange afdronk. Een prachtig glas.

Olaszrizling 2012
Een koekoeksei in de reeks. Omdat hij minder zuren heeft dan wettelijk toegestaan, mag deze wijn niet de beschermde naam "wijn uit Somló" dragen. Het is dan ook een "wijn uit Transdanubië".
De wijn heeft 8 maanden houtopvoeding gehad, pas over een jaar toont hij zijn ware karakter.
Een geur van amandelen en perzik. 
De smaak is wat gesloten. Ik proef een weinig fruit van witte steenvruchten en verder vooral bitters. De zuren zijn inderdaad minder dan normaal, maar heel storend is dat niet. De afdronk is lang, met mineralen en veel bitters.

Juhfark 2012
De juhfark is een moeilijke druif die karakteristiek is voor Somló. Hij is erg gevoelig voor rotting. De vruchtjes groeien in dichte trossen en verdrukken elkaar. Regen is funest voor deze variëteit. En dan hebben de druifjes in het binnenste van de trossen ook nog eens de neiging om aan het einde van de rijpingstijd te knappen. Je vraagt je bijna af hoe er van deze druif überhaupt wijn gemaakt kan worden.
In de neus is deze wijn wat gesloten, ik ruik mineralen en wat vuursteen.
Ook de smaak is ietwat gesloten, met een pietsie abrikozen. Ik proef verder vooral mineralen en wat peperigheid. Een dikke wijn. De afdronk is lang met stevige zuren.
De wijn heeft nog wat tijd nodig.

Juhfark 2011
In de neus oxidatieve tonen, mineralen en meloen.
De wijn heeft in de smaak een uitgesproken zouttoets, verder mineralen en amandelbitters. Citrustonen in de afdronk.
Deze juhfark is wat slanker dan die uit 2012, de afdronk is ook wat korter. Een mooie, boterige wijn met zachte zuren. 

Furmint 2011 (bâtonnage & sur lie)
Deze furmint heeft 20 maanden sur lie gerijpt en bâtonnage gehad.
Intensieve geur van geroosterde noten, een vol en rijk aroma.
In de smaak, die iets minder intensief is, nadrukkelijke houttonen en sinaasappel. De wijn is romig en masculien. Superlange afdronk. Een mooie eetwijn met fraaie zuren en zachte bitters.



Olaszrizling 2009
De wijn bevat 10 gram restsuikers. 
In de neus oxidatieve tonen, zoethout, salmiak, vuursteen, zout en drop.
In de smaak amandelen en een pietsie jodium. 
Een vette, volle, zware wijn. Masculien, met een hoog alcoholgehalte. Een eetwijn. De restsuikers vond ik niet passen bij de wijn, en hij zou wat meer zuren mogen hebben.

Welke wijnen proefde ik nog meer?
Olaszrizling 2011
Nászéjszakák bora 2008
Nászéjszakák bora 2011

Tot slot
 "Ik heb geen verstand van wijnmaken", zei Spiegelberg aan het begin van de avond. Onwillekeurig moet ik daarbij aan de verzekeringsman uit de reclame van Victoria Vesta denken. Die was een kei in alles en had toch "meer verstand van verzekeren". Waarmee ik maar wil zeggen: Spiegelberg kan wel degelijk wijn maken, zijn wijnen horen bij de top van Somló.

Sfeerbeelden








Geen opmerkingen:

Een reactie posten