11.1.16

Kreinbacher - Brut Classic (Somló)



Waarmee kun je 2015 beter uitluiden dan met een heerlijke pezsgő, een Hongaarse mousserende wijn uit Somló? In deze ieniemienie wijnregio barstte miljoenen jaren geleden een vulkaan uit. De basaltmassa die toen aan het aardoppervlak kwam, liet een bult in het landschap na. Door de vulkanische ondergrond hebben de wijnen die hiervandaan komen een bijzonder aroma- en smaakpalet. Vooral witte, stille wijnen komen uit deze regio en ... heerlijke bubbels. Met dank aan wijnhuis Kreinbacher.

Kreinbacher
Foto: Az Ihatóbb Magyarországért
József Kreinbacher is van huis uit ingenieur. In 2002 startte hij zijn wijndomein in Somlóvásárhely. Hij breidde het in de loop der jaren uit door percelen van kleine wijnboeren op te kopen en nieuwe druivenstokken aan te planten. Inmiddels hoort het wijnhuis met zijn 40 ha bij de allergrootste in de regio. Alleen Tornai is groter. Ook koopt het huis jaarlijks druiven aan die van 20 ha komen. Er wordt sterke snoei toegepast, per stok wordt een opbrengst van 1 kilo gehanteerd.
De wijngaarden zijn te vinden aan de zuidoostelijke en zuidwestelijke zijden van de Somló-heuvel. Kreinbacher werkt organisch. In de wijngaarden vind je vooral furmint, olaszrizling, hárslevelű, tramini, szürkebarát, juhfark, chardonnay en syrah. Uitgangspunt bij de productie is dat je het terroir van het gebied moet kunnen terugproeven in de wijnen.

Nieuwe architectuur

Foto: www.kreinbacher.hu
In 2011 liet Kreinbacher een hypermodern, nieuw gebouwencomplex neerzetten: een kelder met verwerkingsruimte, een champagnekelder en een klassehotel met 16 kamers. Het ontwerp was van de hand van Dezső Ekler.

De kelder en de verwerkingsruimte liggen in een flauwe heuvel, ingebed in het landschap. De champagnekelder met zijn hoekige vorm steekt nadrukkelijk boven het terrein uit. Sinds 2014 komen de mousserende wijnen uit deze champagnekelder.


Mousserende wijnen

Hoe zat het ook alweer met de méthode traditionnelle bij productie van mousserende wijnen?
Een korte uitleg. De basis van een champagne of een mousserende wijn is een stille wijn, die we de basiswijn noemen. Bij het bottelen van deze wijn wordt er een oplossing van suiker en gist toegevoegd. De fles krijgt een speciale kroonkurk en de wijn ondergaat een tweede gisting, dit keer dus op fles. Deze fase kan maanden duren. Door regelmatig draaien zakt het bezinksel van de tweede gisting naar de hals van de fles. Dan wordt de hals van de fles bevroren, de kroonkurk verwijderd, waarna het bevroren bezinksel uit de fles schiet. Soms met een opwindende, ambachtelijke knal, of anders met een ontluisterende, geïndustrialiseerde zucht van een machine. Hierna wordt de wijn aangevuld met een mengsel van suiker en mousserende wijn. De hoeveelheid suiker in deze zogenaamde dosage bepaalt het smaaktype van de wijn: van zeer droog tot zoet. Hierna krijgt de mousserende wijn zijn definitieve kurk en de wijn ondergaat een laatste rijping.

Failure
De basiswijnen van Kreinbacher bestaan hoofdzakelijk uit furmint. De mousserende wijnen worden gemaakt onder aanwijzingen van een champagnemaker en een keldermeester uit de Champagnestreek. Kreinbacher maakt mousserende wijnen in de drie droogste zoetheidsgraden Brut Nature, Brut en Extra Dry. Ze krijgen minimaal 22 maanden flesrijping, maar meestal 24 tot 36 maanden.
De resultaten mogen er zijn. In 2015 nam het wijnhuis voor de eerste keer deel aan de Champagne and Sparkling Wine World Championship in Groot-Brittannië. Daarbij won de Prestige Brut zilver. De Extra Dry en Brut Classic kregen brons, wat volgens mij een mooi resultaat genoemd mag worden, maar helaas ... volgens het reglement geldt brons als een failure, want de organisatie vindt alleen zilver en goud goed genoeg. Soit! Straf mij maar met een paar dozen van deze failure!

Proefnotities

En dan nu naar de Brut Classic van Kreinbacher.
Deze mousserende wijn is gemaakt van 85% furmint en 15% chardonnay. De dosage was 10 gram per liter. Daarna heeft hij 22 maanden flesrijping gehad.
In het glas zien we fijne bubbeltjes.
De neus is ingetogen met geuren van appel en citrus.
In de smaak grapefruit, limoen, citroenschil, een pietsie geroosterd brood, kruidnagel en mineralen. De wijn is lekker droog, maar niet beendroog, met een fris zuurtje en een zacht bittertje. De afdronk is lang.

Tot slot
Heerlijk! deze Brut Classic van Kreinbacher. Niet voor niets drink ik hem niet alleen met Oudjaar, maar ook als aperitief in een restaurant, of als ik vind dat ik iets te vieren heb. Familie of vrienden onthaal ik tegenwoordig ook met deze mooie pezsgő. En natuurlijk was hij ideaal om het jaar 2015 uit te zwaaien en het nieuwe jaar welkom te heten.
Bortársaság verkoopt de Brut Classic voor 3.700 forint / circa 11,65 euro, wat een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is.
In Nederland verkoopt Dovin deze wijn voor 19,95 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten