2.6.16

Wijnweekend in Villány: Wassmann (1)



In april toog ik op een vrijdagochtend met mijn nicht Erika naar de wijnregio Villány. We wilden natuurlijk wijnen proeven, maar ook wijnhuizen bezoeken die niet in het overbekende stadje Villány liggen. De eerste middag brachten we door in Abaliget, bij Maria en Marco van Harmony Center. Na een schandalig lekkere lunch bij dit sympathieke stel reisden we door naar Pécs, waar we bij ons diner een heerlijke Kékfrankos Rosé 2015 van Dúzsi dronken. Zaterdag trokken we het wijngebied in en bezochten de wijnhuizen Wassmann en Vylyan. Zondag brachten we door in het plaatsje Villány, bij Kvassay en Heumann. Om jullie niet te overdonderen met te veel informatie, bespreek ik de komende dagen steeds één wijnhuis. Een verslag in vier delen.

Wassmann



Een wijntripje door Villány vraagt om een uitgekiende planning als je ook andere plaatsen dan Villány wilt bezoeken. Vanwege het zerotolerantiebeleid is vervoer per eigen auto of huurauto uitgesloten. Treinen en bussen rijden niet altijd op gunstige tijden, maar gelukkig zijn er taxi's om je uit de brand te helpen. Zelfs in Villány. Zo kwamen we ook in Pécsdevecser, waar we Wassmann bezochten. Over dit bijzondere, biodynamische wijnhuis schreef ik eerder een uitgebreid artikel. Het was geweldig om Susann Hanauer en Ralf Waßmann nu persoonlijk te spreken. We proefden aan de eetkamertafel met Susann en spraken Duits, Hongaars en Engels met elkaar, terwijl Ralf in een van de wijnkelders in het dorp wijnen aan het bottelen was.

Waarom al die moeite?
Preparaten, stand van de hemellichamen, het Demeter-keurmerk. De vraag brandde al een tijdje op mijn lippen. "Waarom al die moeite om biodynamische wijnen te maken?" Susann wond er geen doekjes om. "Echte kwaliteitswijnen kun je alleen maken als je de biodynamische principes volgt. De liefde voor de natuur is daarbij leidraad voor ons. Wij willen wijnen maken die je echt raken, en dat kan alleen als je zo werkt. Bovendien zorgen de preparaten voor het leven in de bodem, voor een gezonde bodem. Voor humus, die nodig is voor een goed immuunsysteem van de druivenstokken. Normaal wordt de grond in de landbouw uitgeput, bij ons is dat niet aan de orde". Hun inzet loont. Niet alleen vaart de natuur wel bij hun inspanningen, ook worden hun wijnen de hemel ingeprezen. Inmiddels is het domein bekend en hoeven ze niet meer te leuren met hun wijnen, vertelde onze gastvrouw. De wijnhandel wil hun wijnen tegenwoordig maar al te graag in de schappen hebben.

Wijnen



Zoals op de foto te zien, heeft Wassmann een breed palet aan wijnen. Maar ... die hebben een lange rijpingstijd nodig, vaak meer dan een jaar. Ook is het domein niet groter dan 2 ha, waardoor veel al is uitverkocht. Niet alleen in hun eigen kelder, maar ook bij Terra Hungarica, die hun wijnen aan de consument levert. Slechts een paar van de wijnen zijn nu echt op dronk. Erika en ik proefden er een viertal, die ik hieronder beknopt heb beschreven.

Proefnotities

Welschriesling 2014
Deze olaszrizling is een prachtige binnenkomer: een heerlijke wijn uit een slecht wijnjaar. Ik geloof mijn smaakpapillen niet. Hier zou ik zo wel een doos van willen. Reductief gemaakt. Perzik, kruiden en wat bloemigheid in de neus. In de smaak kruiden, mineralen, en zelfs wat laurier. Mooie, zachte en frisse, elegante zuren. Een mondvol wijn. 12,5% alcohol en toch voldoende pit. De afdronk is langer dan gemiddeld.

Karlotta 2013



Deze wijn is genoemd naar de tante van Susann. Oorspronkelijk zou hij de naam Charlotte Cuvée meekrijgen, maar die naam was helaas al geclaimd. Een blend van 50% olaszrizling en 50% chardonnay. Een zeer zachte wijn, die naar veldbloemen geurt en perzik in de smaak heeft. Hij is niet meer verkrijgbaar in de handel.

Portugieser 2015
Een perfecte smaakmaker die de stijl van het wijnhuis weergeeft, schreef De Beschaafde Alcoholist (A művelt alkoholista) over deze wijn. "Zo zou portugieser moeten smaken." Ik kan het alleen maar beamen. Veel donker fruit in de neus, met wat kruidigheid. Hij is natuurlijk nog erg jong, met flink wat tannines. Erika en ik proefden bramen en chocolade. Gemiddelde body en niet heel complex, maar dat past bij deze druif.

Kékfrankos 2013
Net als die uit 2011 en 2012 stelt ook deze kékfrankos niet teleur. Frambozen en chocolade in de neus. We proeven chocolade, kersen, frambozen en wat kruiden. De wijn is nog wat jong en bevat aardig wat tannines. Maar wat een heerlijk glas! Nu al.

In de kelders


Ralf Waßmann in een van zijn wijnkelders

We brachten ook een bezoek aan de drie wijnkelders van het domein. Ralf was net klaar met bottelen en vertelde ons uitgebreid over de Portugieser 2014, waar dit jaar een mousserende wijn van gemaakt wordt. Zelf kan ik nauwelijks wachten tot deze op de markt komt. De machine voor het kurken van de champagneflessen was net binnen. De flessen lagen opgestapeld en de wijnen ondergingen op het moment van ons bezoek hun tweede gisting. Onze gastheer houdt er normaal niet van om gefotografeerd te worden, maar tot Susanns verbazing poseerde hij gewillig voor ons.

Sfeerfoto's




Pécsdevecser


Onderweg naar de kelders in het dorp




 
(wordt vervolgd ...)

1 opmerking:

  1. Wat een leuk geschreven en interessant Blog! Wij komen sinds zes jaar elk jaar meerdere malen terug naar deze mooie heuvelachtige streek in Hongarije met fantastische wijnen en lieve mensen. Vanuit ons vakantieboederijtje in een dorp op steenworp afstand van Villany fietsen we in 10 minuten naar al dat heerlijks over een fraai vrijliggend fietspad met mooie vergezichten. Prettig dat het zero tolerance beleid hier niet geldt voor fietsers ;-) Wanneer we er zelf niet zijn verhuren we de boerderij ook aan natuur- en wijnliefhebbers. Voor geinteresseerden: http://vakantiehuisjehongarije.weebly.com/

    BeantwoordenVerwijderen