4.7.16

Mád: kasteel Rákóczi-Aspremont in oude glorie hersteldDe klus is geklaard. Het buitenhuis van de adellijke familie Rákóczi in Mád is klaar. Jaren geleden bezochten we met Mijnheer H het vervallen gebouw en maakten toen kennis met eigenaar Károly Barta. Het was een onvergetelijk bezoek. Niet alleen omdat onze gastheer zeer gastvrij was, maar ook omdat het de eerst keer was dat we zijn wijnen proefden. Die waren destijds nog niet zo bekend, maar inmiddels worden ze zelfs in New Yorkse restaurants geschonken. Ze horen ook tot mijn favorieten. Het gebouw, dat ook wel bekend staat als het Rákóczi-Aspremont-paleis of -kasteel, is afgelopen maand officieel geopend. Het is een pronkjuweel geworden.

Boerenhuis
De familie Rákóczi had in de 18e eeuw veel bezittingen in Tokaj. In het dorpje Mád lieten Julianna Rákóczi en haar man graaf Ferdinand Aspremont hun oog vallen op een eenvoudig boerenhuis. Ze kochten het aan en lieten het rond 1700 in barokke stijl verbouwen. Toen Károly Barta het kocht, was het volledig vervallen. Hij liet het in haar oude glorie herstellen en verbouwde het tot luxe appartementencomplex. Afgelopen maand is het paleisje officieel geopend.

Voor en na de restauratie▲ Zo zag het gebouw eruit toen we het in 2010 bezochten.▲ Zo ziet het gebouw er nu uit.

Adellijke sfeer
Het interieur is met respect voor de historie gerestaureerd en ademt een adellijke sfeer. De foto's in dit artikel spreken voor zich. Het gebouw bevat vijf barokke zalen. Op de verdieping zijn drie luxe suites te vinden die ieder uit twee vertrekken bestaan. De tegelkachels zijn ook uit de barokke tijd en prachtig gerestaureerd. Tijdens de werkzaamheden in het gebouw deden de restaurateurs verrassende ontdekkingen. Zo werden er eeuwenoude bloemenpatronen in de plafonds aangetroffen, die uniek bleken te zijn in de regio.

Wijn en zoIn het buitenhuis bevindt zich ook de verwerkingsruimte van Barta's wijndomein. Helaas moest die helemaal herbouwd worden. De kelder onder het gebouw is eveneens nieuw en heeft een H-vormige plattegrond.
De wijngaarden van Barta bevinden zich op de Öreg Király-heuvel, de Oude Koning, die met zijn steile terrassen een blikvanger is in de wijde omgeving van Mád. In 2003 waren ze verwaarloosd en verlaten. Barta liet de wijngaarden opknappen en nieuwe stokken aanplanten. Zijn wijnen horen inmiddels tot de beste van Tokaj.

Meer foto'sDe meeste foto's in dit artikel heb ik van Károly Barta gekregen, de rest is eigen bezit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten