7.7.16

Sebestyén - Indigó 2015 (Szekszárd)Oliver Sacks experimenteerde graag met drugs. De aimabele Britse neuroloog maakte in 1964 een cocktail van amfetamine, marihuana en LSD. Hij hoopte de kleur van de hemel te zien. Indigo. Het moest een intens diepblauw zijn, dat noch hij noch iemand anders ooit gezien had. Sacks dronk zijn cocktail en wachtte 20 minuten. Intussen schreeuwde hij tegen een witte muur: "En nu wil ik indigo zien! Nu!" En toen ... verscheen de kleur. Het was een wonderlijk blauw: stralend en goddelijk. Jammer genoeg was het visioen van korte duur. Sacks zou indigo nooit meer zien.
Vorig jaar september, kort na het overlijden van de man, zond mijn favoriete podcast Radiolab een eerder interview met de man uit. Ach, wat kon hij vertellen! En wat sprak hij prachtig bekakt Engels! Toen Sacks over zijn hallucinatie vertelde, moest ik meteen aan de Indigo van Sebestyén denken. Een zweigelt uit Szekszárd, jammer genoeg sinds lang niet meer te koop. En zo begon voor mij een zoektocht naar die andere indigo. Tot ik hem kortgeleden bij Bortársaság vond. Ik proefde de wijn samen met vriend Péter en deel hieronder onze proefnotities met jullie.

ProefnotitiesAfgaande op de naam zou je een blauwachtige of paarse wijn verwachten, maar nee ... hij heeft een robijnrode kleur.
We ruiken intense, maar lieflijke geuren van fruit, zoals bramen en frambozen. Verder wat melkchocolade, kaneel en een ietsiepietsie hout.
Ook in de smaak herkennen we vooral fruit. Bramen, maar ook rode bes en frambozen. Het is een lichte wijn met gemiddelde zuren en gemiddeld alcohol. Fluwelig en zacht. De afdronk is iets korter dan gemiddeld. De wijn glijdt gemakkelijk door je slokdarm naar beneden. Lekker voor doordeweek.

Tot slot
Dit is geen ingewikkelde wijn. Volgens ons past hij perfect bij romige Hongaarse champignonragout of lichte Hongaarse groenteschotels, zoals lecsó. Als je hem bij Bortársaság koopt, betaal je 2.490 forint / ongeveer 8 euro per fles.
Wil je meer weten over de ontmoeting tussen Oliver Sacks en Indigo? Lees dan het artikel van Robert Krulwich, presentator bij Radiolab. Of luister naar de eerdergenoemde podcasts. Oliver Sacks was de lievelingsgast van het radioprogramma.

3 opmerkingen:

 1. Wat een apart verhaal bij deze wijn. De maker van deze wijn een fan van Sacks?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leonoor, de link tussen Sacks en deze zweigelt heb ik zelf gelegd. Toen Sebestyén deze wijn jaren geleden voor het eerst maakte, noemde hij hem naar eigen zeggen Indigó vanwege "de blauwpaarse kleur".

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Snelle financiële hulpaanbieding aan het einde van het jaar.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze deelname gedurende 10 jaar teruggebracht tot 2%. Voorheen was dit 3,7%. We zijn in juli 2018 begonnen met 2 leningen voor een totaalbedrag van € 900.000.

  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen