13.7.10

Borigo-project: Szeremley - Badacsonyi Kéknyelű 2004 (33)

Wie waar wat
Van Huba Szeremley hebben we in dit kader eerder een wijn geproefd, een prachtige Szürkebarát uit 2008. Ik schreef al dat de wijnmaker in het wijngebied Badacsony gevestigd is, aan de noordzijde van het Balatonmeer. 
Kéknyelű betekent zoveels als 'met blauwe steel', een verwijzing naar de blauwachtige steel van het blad van deze druif. (Zie ook de Druivenlexikon voor meer informatie.)
Zeg je Kéknyelű, dan zeg je Szeremley. De wijn is allesbehalve een allemansvriend. Stevige zuren, zeker geen makkelijke wijn. Die van Szeremley wordt beschouwd als een sensatie. En waarom? Dat gaan we vanavond ontdekken.

Proefnotities
Mijnheer H en ik ruiken een heel arsenaal aan mineralen en grapefruit. 
In de smaak valt meteen het citrusachtige karakter van de wijn op. We proeven naast een flinke dot mineralen supersuperveel zuren, stevige bitters en een botertje. Ik mis het fruit enigszins, maar dat is een beetje flauw. Deze wijn gaat over allesbehalve fruit. Szeremley zelf noemt het een 'basaltbloem'.
De wijn is zeker correct gemaakt, maar door het citroenachtige karakter wel 'een klap in het gezicht', zoals mijnheer H zegt. Ik kijk na wat Borigo van deze Kéknyelű zegt. 'Onbeschoft droog'. Dat dacht ik ook. Bij mij springt het glazuur bijna van de tanden. Wanneer de fles voor 3/4 leeg is, geven mijnheer H en ik het op. We kunnen niet meer. Ik hoop dat mijn maag het nog doet.

Tot slot

Dit is een echte eetwijn. Szeremley adviseert de wijn te drinken bij snoekbaars, forel, tong en geitenkaas. Een kneepje citroen of vinaigrette hoort daar beslist  bij.

Wat kost deze wijn? 3570 forint / ongeveer 13 euro bij Bortársaság

1 opmerking:

  1. Bij deze kéknyelü is het rijpen meer dan van belang. De 2004 begint zich pas over enkele jaren te tonen en is voor die tijd vooral erg gesloten en inderdaad een klap in je gezicht. Ik heb zelf de 2000 onlangs nog even geproefd en deze was al een stuk zachter. Huba zelf zegt dat je deze wijn zeker 20 to 30 jaar de tijd moet gunnen om zich volledig te ontplooien... Veel geduld dus.

    BeantwoordenVerwijderen